22 nov 2012

Ja till 60 nya friskolor

Färre ansökningar för att starta friskolor har kommit in till Skolinspektionen i år, men en större andel har fått klartecken att starta. 60 nya friskolor startar nästa år.

Skolinspektionen har givit klartecken för 60 helt nya fristående skolor i landet nästa läsår. Dessutom har ytterligare 79 friskolor fått ja till att utöka, totalt 139 beviljade ansökningar.

Efter en rad år med växande intresse för att etablera friskolor halverades antalet ansökningar i år, från knappt 800 till knappt 400.

– En möjlig förklaring är att elevunderlaget minskar på gymnasienivå under några år. Man kan anta att de sökande tagit hänsyn till att det blir svårt att etablera sig, säger Mattias Svantesson, statistiker vid Skolinspektionen.

En annan tänkbar orsak är de skärpta kraven på skolbibliotek och elevhälsa. Samtidigt fick en större andel av ansökningarna klartecken jämfört med förra året. I fjol fick 25 procent av ansökningarna ett ja, i år 37 procent.

Merparten av de 60 helt nya friskolorna är grund- eller grundsärskola. Endast tio är gymnasieskolor. Skolinspektionens siffror är preliminära. I januari presenteras statistiken på kommunnivå.

Fakta

Antal behandlade ansökningar om att starta friskola i år: 377.

Helt eller delvis godkända: 139, varav 60 nyetableringar och 79 utökningar.

121 ansökningar har avslagits i sin helhet. 105 har avskrivits då sökande dragit tillbaka ansökan. Återstående har avslagits och avskrivits i kombination.

Av de 139 godkända gäller 69 grundskola/förskoleklass/fritidshem. 44 nyetableringar. 8 grundsärskola. 6 nya skolor. 62 gymnasieskolor. 10 nya skolor.

Källa: Skolverket

Sök gymnasieutbildningar

Sök gymnasieutbildningar i AllaStudiers sökfunktion

TT
Senast uppdaterad: 22 nov 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-07

Betygen rasar – men hoppet lever

Enligt en undersökning är det betygras i skolor som ligger i socialt utsatta områden. På Hovsjöskolan i Södertälje får endast hälften av niorna gymnasiebehörighet. Vi träffade två av skolans framtidshopp. Statistiska centralbyrån har i uppdrag av Rapport tittat på skolorna i 38 stadsdelar som ligger i socialt utsatta områden. Resultatet visar ett dramatiskt betygras.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Kändisar vikarierar på gymnasium

Den här veckan tas ett nytt grepp i kampen mot lärarbristen. Svenska kändisar överraskningsvikarierar på gymnasieskolor runt om i Stockholmsområdet. Sverige är i stort behov av lärare, speciellt inom ämnesutbildningar som naturvetenskap och teknik. I media diskuteras dagligen lösningar på hur vi måste förbättra skolan, men vi talar sällan direkt till ungdomarna -­‐ våra framtida l ...
Läs mer