Visa allastudier.se som: Mobil

Ja till 60 nya friskolor

Färre ansökningar för att starta friskolor har kommit in till Skolinspektionen i år, men en större andel har fått klartecken att starta. 60 nya friskolor startar nästa år.

Skolinspektionen har givit klartecken för 60 helt nya fristående skolor i landet nästa läsår. Dessutom har ytterligare 79 friskolor fått ja till att utöka, totalt 139 beviljade ansökningar.

Efter en rad år med växande intresse för att etablera friskolor halverades antalet ansökningar i år, från knappt 800 till knappt 400.

– En möjlig förklaring är att elevunderlaget minskar på gymnasienivå under några år. Man kan anta att de sökande tagit hänsyn till att det blir svårt att etablera sig, säger Mattias Svantesson, statistiker vid Skolinspektionen.

En annan tänkbar orsak är de skärpta kraven på skolbibliotek och elevhälsa. Samtidigt fick en större andel av ansökningarna klartecken jämfört med förra året. I fjol fick 25 procent av ansökningarna ett ja, i år 37 procent.

Merparten av de 60 helt nya friskolorna är grund- eller grundsärskola. Endast tio är gymnasieskolor. Skolinspektionens siffror är preliminära. I januari presenteras statistiken på kommunnivå.

Fakta

Antal behandlade ansökningar om att starta friskola i år: 377.

Helt eller delvis godkända: 139, varav 60 nyetableringar och 79 utökningar.

121 ansökningar har avslagits i sin helhet. 105 har avskrivits då sökande dragit tillbaka ansökan. Återstående har avslagits och avskrivits i kombination.

Av de 139 godkända gäller 69 grundskola/förskoleklass/fritidshem. 44 nyetableringar. 8 grundsärskola. 6 nya skolor. 62 gymnasieskolor. 10 nya skolor.

Källa: Skolverket

Sök gymnasieutbildningar

Sök gymnasieutbildningar i AllaStudiers sökfunktion

TT
Senast uppdaterad: 22 nov 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli reseledare på gymnasiet

På det nyskapade Hotell- och turismprogrammet förbereds du på en framtid inom turismen. Natalie på Lanzarote: "Det är sol varje dag" I höst startar det nyskapade hotell- och turismprogrammet på landets gymnasieskolor. Mer tyngd kommer att ligga på engelska, moderna språk, miljö och ekonomi jämfört med tidigare. Turismnäringen är världens snabbast växande industri.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är yrkena vi ärver

Vilka faktorer påverkar oss mest när vi väljer utbildning och yrke? Få vill nog svara ”föräldrar” på den frågan. Men våra föräldrars yrke har större betydelse än vi tror, en undersökning visar att var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar. Så mycket som var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar visar en undersökning, gjord av Du&Jobbet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Läraren som ger eleverna "förläxa"

Traditionell katederundervisning kan snart vara ett minne blott. "The flipped classroom" ger lärarna mer tid för eleverna – utan läxor. På läraren Daniel Barkers fysiklektioner i gymnasieskolan Norra Real i Stockholm ser undervisningen inte längre ut som vanligt. I stället för att han föreläser för eleverna ägnas lektionen till frågor, uppgifter och diskussioner.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön