Visa allastudier.se som: Mobil

Industritekniska programmet

Vill du jobba inom industri krävs det idag att du kan hantera den allra senaste tekniken, som datorer eller avancerade system. Samtidigt ska du vara en skicklig hantverkare, och det blir du om du läser industriteknik.

Kurserna sträcker sig från utrustning till återvinning och du kan efteråt jobba med allt från svetsning till teknisk säljare. Fyra inriktningar finns:

Driftsäkerhet och underhåll
Hur får man teknisk utrustning att fungera? Och hur ska den skötas för att hålla i längden, eller vara miljövänlig? Det och mycket mer får du lära dig på denna inriktning.

Processteknik
Är du intressera av kemi och kemiska industriprocesser kan denna inriktning vara intressant. Här lär du dig bland annat att styra och utveckla processer inom industri.

Produkt och maskinteknik
Den handfasta inriktningen där du lär dig att använda och utveckla verktyg och material som används inom industri. Perfekt om du vill bli verkstadssnickare.

Svetsteknik
Det självklara valet för dig som vill bli svetsare. Här lär du dig om olika tekniker och material, och allt annat som hör yrket till.

Hitta ditt industritekniska program

Jobb du kan få när du har pluggat klart

CNC-operatör
medellön: 25 300 kr

Den som sköter datorstyrda maskiner i en industri, kallas för CNC-operatör. Då får du förutom att hålla koll på maskinerna, även programmera dem själv.
Utbildningar till CNC-operatör

Verktygsmakare
medellön: 26 300 kr

Stora industrier har ofta utvecklings- och experimentavdelningar, och där hittar man inte sällan verktygsmakaren. Huvuduppgiften är att ta fram nya, smarta och hållbara verktyg.

Svetsare
medellön: 25 500 kr

Svetsaren behövs i de allra flesta situationer där saker byggs. Ditt jobb är då att foga samman metalldelar, vare sig det är vid en verkstad eller ett stort husbygge.
Utbildningar till svetsare

Anläggningsdykare
medellön: 28 500 kr

Gillar du vatten? Skulle du vilja ha din arbetsplats under ytan? Som anläggningsdykare arbetar du vid olika byggen med svetsning, borrning och sprängning. Under vattnet.

Jag går programmet nu

Markus Eriksson är 18 år och läser Industritekniska programmet på Lichron Teknikgymnasium i Skövde. Han älskar att fiska och drömjobbet är CAM-beredare.

Varför valde du att läsa Industritekniska programmet?

– Jag är väldigt nyfiken av mig och har ett stort teknikintresse.

Vad är det bästa med din utbildning?

Här får jag arbeta med den senaste tekniken och hålla mig uppdaterad, vilket gör det lättare att få jobb efter studenten och det tycker jag är viktigt.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa Industritekniska programmet?

– Du ska ha ett teknikintresse, vara vetgirig, tålmodig och ha en drivkraft för att lära dig nya saker.  

Så säger läraren

Göran Tegnelund, lärare Industritekniska programmet på Lichron Teknikgymnasium i Skövde.

Vilka är styrkorna i Industritekniska programmet?

– Att man får jobba med ny och spännande teknik, att man får göra praktik på företag och att det är en yrkesutbildning som leder till arbete.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Jag tycker att man ska vara nyfiken på teknik, kunna tänka logiskt och vara en problemlösare.

Hitta Industritekniskt program här

Senast uppdaterad: 22 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-04-27

De gör Sveriges godaste skolmat

Nu är Sveriges godaste skolmat korad. Klassisk husmanskost med lite twist fällde avgörandet i SM-finalen för skolkockar.2

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Gymnasiet förberedde honom för drömskolan

Fotbollsproffs eller fotograf var barndomsdrömmen. Nu ser drömmen helt annorlunda ut för Alexander Norling som precis åkt till USA för att plugga reklam.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-11

Gymnasieprogrammen

Hur ser egentligen den svenska gymnasieskolan ut? Klicka här för att läsa om vilka gymnasieprogram som finns och vilka yrken de leder till.

Läs mer