CNC-operatörutbildning

Datorer, maskiner och automatisering – låter det som något för dig? Då har du hittat rätt! Med en CNC-operatörutbildning har du bra utsikter på arbetsmarknaden och får jobba med datorstyrning av maskiner.
Filtrera efter
Kategori
Alla utbildningstyper
Plats
Utbildningsform
Visa alla filter
Visar 1-4 av 4 träffar
Annonser

Populära platser

Reportage inom

Vad är en CNC-operatör?

CNC står för Computer(ized) Numerical Control, eller datornumerisk styrning. Det innebär styrning av en maskin genom en dator eller ett datorsystem. En CNC-operatör arbetar alltså med datorstyrning av maskiner, ofta inom någon form av industri. Det kan exempelvis vara att programmera, styra och övervaka till exempel en svarv eller fräs inom produktion av olika typer av föremål. 

För vem passar en CNC-operatörutbildning?

En CNC-operatörutbildning passar dig som är självgående och lösningsorienterad. En CNC-operatör behöver ständigt sträva efter nya lösningar och förbättringar. Eftersom en viktig del i rollen som CNC-operatör är att övervaka maskiner – se till att alla element fungerar som de ska samt upptäcka och åtgärda fel – är det också viktigt att du är noggrann och vaksam.

Vad lär jag mig under en CNC-operatörutbildning?

Syftet med en utbildningarna är att du ska lära dig behärska datorstyrd produktutveckling och kunna arbeta med tillverkning och specialtillverkning av olika föremål i olika material.

En CNC-operatörutbildning kan variera i längd beroende på vilka förkunskaper du har och vilket mål du har med utbildningen, med andra ord om du letar efter en grundutbildning eller om du vill vidareutbilda dig på mer avancerad nivå. Längden på utbildningen kan också variera beroende på vilken utbildare du väljer. Det är vanligt att utbildningen är mellan ett till två år lång. En del av utbildningen består ofta av praktik.

Utbildningarnas innehåll består av områden som mät- och ritteknik, produktionskunskap och CAD-CAM-teknik. CAD/CAM har att göra med produktionsprocessen av ett föremål där CAD handlar om design, och CAM om den automatiserade produktionen. CAD står för Computer-Aided Design och brukar översättas till digitalt skapande av tekniska ritningar. CAM är en förkortning för Computer-Aided Manufacturing, alltså datorstyrd tillverkning. 

En CNC-operatörutbildning kan ge dig olika certifieringar, beroende på vilken nivå utbildningen ligger. Certifieringarna är framtagna av utbildare och branschföretag och fungerar på ett liknande sätt som körkort för olika maskiner. Det finns grönt, blått och svart CNC-certifikat.

Exempel på innehåll i en CNC-operatörutbildning

  • CAD/CAM
  • Datorstyrd produktion
  • Industritekniska processer
  • Människan i industrin
  • Produktutveckling
  • Produktionsutrustning
  • Tillverkningsunderlag
  • Kvalitetssäkring
  • 3D-simulering
  • LEAN
  • Praktik (LIA eller APL)

Vart kan jag jobba efter utbildningen?

CNC-operatörer är eftertraktade på arbetsmarknaden och som utbildad CNC-operatör har du stora möjligheter att få jobb inom olika industrier eller verkstäder. Du kan jobba som till exempel kvalificerad CNC-operatör, CNC-tekniker, CAM-beredare eller produktionstekniker. Du kan börja jobba direkt efter din grundutbildning, eller vidareutbilda dig vid en yrkeshögskola för att fördjupa dina kunskaper. Det finns också olika specialiseringar inom området. 

Typiska verktygsmaskiner som många CNC-operatörer arbetar med är till exempel svarv och fräs. Din roll som CNC-operatör innebär att du är med från början till slut i produktionsflödet, från att läsa ritningar till att utföra slutkontroll. 

Några vanliga arbetsuppgifter är:

  • styra industrimaskiner inom produktion
  • kambereda och välja lämpliga verktyg för produktion (ekonomiskt och produktionsmässigt)
  • kvalitetskontroller på slutprodukter
  • assistera konstruktörer vid ny produktdesign