07 okt 2021

Hotell- och turismprogrammet

Har du ett stort intresse av olika människors traditioner och kulturer? Är du själv organiserad, och brinner för service och bemötande?

På gymnasiets Hotell- och turismprogram läser du ämnen som marknadsföring och planering, liksom engelska och turism. Du kan välja två olika inriktningar på denna utbildning:

  • Hotell och konferens
    Hur planerar och genomför man event, möten och konferenser? Går du denna inriktning kommer du få svar på just de frågorna och kan sedan arbeta med allt från evenemang till reception.
  • Turism och resor
    Vill du jobba som guide, eller som reseledare? Drömmer du om en arbetsplats vid den bästa snön eller vitaste stranden? På denna inriktning får du träna dina ledaregenskaper och du blir en fena på organisation.

Yrken du kan plugga vidare till:

Guide
medellön: 27 600 kr.
Som guide är du specialist på en viss ort, ett område eller en sevärdhet. Här jobbar du dessutom med rösten och får alltså inte vara rädd för att prata inför en större grupp.

Hotellreceptionist
medellön: 22 900 kr.
Är du duktig på olika språk? Vill du jobba med människor från jordens alla hörn? Som hotellreceptionist ser du till att gäster får bra service och trivs med sitt boende.

Reseledare
medellön: 27 600 kr.
Är du en duktig ledare? Är du utåtriktad och ständigt spänd på nya äventyr? Som reseledare jobbar du med många människor på samma gång, på spännande platser runt om i världen.

Eventkoordinator
medellön: 28 600 kr.
Gillar du att ordna fester eller tillställningar? Som eventkoordinator är det din uppgift att planera, organisera och leda arbetet kring ett lyckat event.

Jag går programmet nu

Jens Ansgariusson är 17 år och läser Hotell- och Tursimprogrammet på Sturegymnasiet i Halmstad. Han älskar att åka skidor och drömjobbet är att bli hotellchef.

Varför valde du att läsa Hotell- och Turismprogrammet?

– Framför allt tyckte jag att det verkade vara ett utåtriktat program.

Vad är det bästa med din utbildning?

Man lär sig allt som finns att veta om hotell och turism. Dessutom får man många uppdrag från branschen under tiden på skolan.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa Hotell- och Turismprogrammet?

– Jag tycker att man ska vara social, utåtriktad och påhittig.

Så säger läraren

Marie Hallonqvist, lärare Hotell- och Tursimprogrammet på Sturegymnasiet i Halmstad.

Vilka är styrkorna i Hotell- och Turismprogrammet?

– Det syftar till personlig utveckling, både ens sociala och kulturella kompetens stärks. Man lär sig till exempel att kunna tala inför andra eller leda grupper.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Man ska vara flexibel, gilla att lösa problem och vara modig. Att kunna hantera stress är också en bra sak att ha med sig.

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

VVS- och fastighetsprogrammet

Värme, ventilation och sanitet, det står VVS för. Programmet riktar sig till dig som är intresserad av sådana tekniska system i olika fastigheter. Under utbildningen får du lära dig att installera och underhålla till exempel ett ventilationssystem. Mycket annat ingår såklart också, från ellära till verktygshantering. På VVS- och fastighetsprogrammet finns fyra inriktningar: Fastighetsvärd medellön ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Från Boden till Lund - för fysiken

Karl Nordenstorm flyttade från Boden till Lund för att kunna gå Sveriges enda gymnasieprogram med inriktning på fysik. Lund är just nu en av världens mest spännande platser att plugga fysik på. Karl kom till Lund för två år sedan och var då en av de första eleverna på den spetsutbildning i fysik som startade på Polhemsskolan. Det innebär att han har dubbelt så mycket fysik på schemat som andra nat ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Kändisar vikarierar på gymnasium

Den här veckan tas ett nytt grepp i kampen mot lärarbristen. Svenska kändisar överraskningsvikarierar på gymnasieskolor runt om i Stockholmsområdet. Sverige är i stort behov av lärare, speciellt inom ämnesutbildningar som naturvetenskap och teknik. I media diskuteras dagligen lösningar på hur vi måste förbättra skolan, men vi talar sällan direkt till ungdomarna -­‐ våra framtida l ...
Läs mer