Visa allastudier.se som: Mobil

Hotell- och turismprogrammet

Har du ett stort intresse av olika människors traditioner och kulturer? Är du själv organiserad, och brinner för service och bemötande?

På gymnasiets Hotell- och turismprogram läser du ämnen som marknadsföring och planering, liksom engelska och turism. Du kan välja två olika inriktningar på denna utbildning:

  • Hotell och konferens
    Hur planerar och genomför man event, möten och konferenser? Går du denna inriktning kommer du få svar på just de frågorna och kan sedan arbeta med allt från evenemang till reception.
  • Turism och resor
    Vill du jobba som guide, eller som reseledare? Drömmer du om en arbetsplats vid den bästa snön eller vitaste stranden? På denna inriktning får du träna dina ledaregenskaper och du blir en fena på organisation.

Yrken du kan plugga vidare till:

Guide
medellön: 27 600 kr.
Som guide är du specialist på en viss ort, ett område eller en sevärdhet. Här jobbar du dessutom med rösten och får alltså inte vara rädd för att prata inför en större grupp.

Hotellreceptionist
medellön: 22 900 kr.
Är du duktig på olika språk? Vill du jobba med människor från jordens alla hörn? Som hotellreceptionist ser du till att gäster får bra service och trivs med sitt boende.

Reseledare
medellön: 27 600 kr.
Är du en duktig ledare? Är du utåtriktad och ständigt spänd på nya äventyr? Som reseledare jobbar du med många människor på samma gång, på spännande platser runt om i världen.

Eventkoordinator
medellön: 28 600 kr.
Gillar du att ordna fester eller tillställningar? Som eventkoordinator är det din uppgift att planera, organisera och leda arbetet kring ett lyckat event.

Jag går programmet nu

Jens Ansgariusson är 17 år och läser Hotell- och Tursimprogrammet på Sturegymnasiet i Halmstad. Han älskar att åka skidor och drömjobbet är att bli hotellchef.

Varför valde du att läsa Hotell- och Turismprogrammet?

– Framför allt tyckte jag att det verkade vara ett utåtriktat program.

Vad är det bästa med din utbildning?

Man lär sig allt som finns att veta om hotell och turism. Dessutom får man många uppdrag från branschen under tiden på skolan.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa Hotell- och Turismprogrammet?

– Jag tycker att man ska vara social, utåtriktad och påhittig.

Så säger läraren

Marie Hallonqvist, lärare Hotell- och Tursimprogrammet på Sturegymnasiet i Halmstad.

Vilka är styrkorna i Hotell- och Turismprogrammet?

– Det syftar till personlig utveckling, både ens sociala och kulturella kompetens stärks. Man lär sig till exempel att kunna tala inför andra eller leda grupper.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Man ska vara flexibel, gilla att lösa problem och vara modig. Att kunna hantera stress är också en bra sak att ha med sig.

Senast uppdaterad: 17 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Att få ett slutbetyg är viktigare än att välja rätt program

Vilken utbildning ska man satsa på om man vill maxa chanserna att få ett jobb i framtiden? Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, har svaret.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Gymnasiet förberedde honom för drömskolan

Fotbollsproffs eller fotograf var barndomsdrömmen. Nu ser drömmen helt annorlunda ut för Alexander Norling som precis åkt till USA för att plugga reklam.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-11

Gymnasieprogrammen

Hur ser egentligen den svenska gymnasieskolan ut? Klicka här för att läsa om vilka gymnasieprogram som finns och vilka yrken de leder till.

Läs mer