telefonkiosk i London
06 dec 2021

Studera i Storbritannien

Att studera i Storbritannien är populärt bland svenskar. Högt rankade universitet, London som stad, och ett riktigt bra nöjesliv gör Storbritannien till svenskars mest populära studiedestination utomlands.

OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling.

För utbytessugna studenter:

Studera på högskola utomlands 
Hitta din utbildning/kurs i Storbritannien

Hitta utbildningar

Universiteten och collegen i Storbritannien har tillsammans ungefär 100 000 utbildningar att välja mellan. I UCAS sökmotor finns alla högskoleutbildningar.

Utbildningsutbud och upplägg

Utbud

Om du vill studera på högskolenivå i Storbritannien har du hundratals universitet och Colleges of Higher Education att välja mellan.

Universiteten brukar vara större och ha en mängd olika utbildningsinriktningar medan collegen i regel är mindre och specialiserade inom en viss typ av utbildningar, t.ex. konst & design, vård eller ekonomi. Vad gäller kvaliteten på utbildningarna finns det ingen skillnad mellan universitet och college.

Studieupplägg

I Storbritannien kan man i regel inte läsa fristående kurser, utan man studerar på hela utbildningsprogram som leder fram till olika examina. Det exakta innehållet i programmen avgörs vid varje universitet/college och kan skilja sig åt mellan olika lärosäten. När man väl sökt och blivit antagen till ett program förväntas man följa programmet till examen och bara studera det eller de ämnen som ingår i programmet.

Visiting student

För utländska studenter som inte vill läsa en hel utbildning i Storbritannien finns det på många college och universitet möjlighet att läsa en eller två terminer som så kallad visiting student. Då brukar man kunna välja fritt vilka ämnen man vill studera.

Utbildningsnivå och examen

Utbildningen är uppdelad på två nivåer: undergraduate-nivå och postgraduate-nivå.

ExamenUtbildningslängdNivå

Certificate 1 år Undergraduate
Diploma 2 år Undergraduate
Bachelor 3-4 år Undergraduate
Masters degree 1-2 år påbyggnad på Bachelor Postgraduate
Doctoral degree minst 3 år påbyggnad på Master Postgraduate

Läsåret

System Terminsperiod 1 Terminsperiod 2 Terminsperiod 3
Tvåterminssystem sep/okt - februari februari-juni/juli          -
Treterminssystem sep/okt - jul januari - mars april - juni/juli

Utbildningar på undergraduate-nivå är det bara antagning till på hösten. Utbildningar på postgraduate-nivå kan starta vid olika tidpunkter på läsåret.

Krav på förkunskaper

Akademiska förkunskaper

Om du har slutbetyg från gymnasiet och är behörig att studera på högskolenivå här i Sverige är du i regel behörig att studera på college och universitet i Storbritannien.

De exakta kraven på förkunskaper kan dock variera från utbildning till utbildning. Precis som här hemma kan det till exempel krävas att du har läst vissa ämnen/kurser på gymnasiet för att kunna söka till en viss utbildning.

Kontakta antagningsenheten, Admissions Office, vid det universitet eller college där du vill läsa för att få information om vad som krävs för just den utbildning du vill komma in på.

Språkliga förkunskaper

För att antas till en utbildning i Storbritannien måste du ha goda kunskaper i engelska, och de flesta universitet och college kräver att du gör ett språktest för att visa att du har de kunskaper som krävs.

Det vanligaste testet är IELTS som du kan göra på Folkuniversitetet i Lund, Stockholm och Göteborg. Vilket resultat som anses som godkänt skiljer sig åt mellan olika universitet och college. Kolla upp exakt vilket test och vilken poäng som krävs där du vill läsa!

Antagning och urval

De brittiska universiteten använder följande antagningskriterier:

  1. Gymnasiebetyg – Ditt snitt är inte det viktiga utan de tittar främst efter höga betyg i relevanta ämnen för den utbildning du sökt.
  2. Inträdesprov
  3. Intervjuer
  4. "Assignment" – Du gör någon form av uppgift, t ex skriver en uppsats.

Antagning till utbildningar på postgraduate-nivå sker utifrån tidigare studiemeriter på högskolenivå, och i vissa fall relevant arbetslivserfarenhet. Intervjuer kan också förekomma i urvalsprocessen.

Så söker du

Utbildningar på undergraduate-nivå söker du till via University and Colleges Admissions Service, UCAS.

Sista ansökningsdag:

15 oktober året innan kursstart Utbildningar till läkare, tandläkare och veterinär samt utbildningar vid universiteten i Oxford och Cambridge
15 januari samma år som kursstart Övriga utbildningar
24 mars samma år som kursstart Vissa konst- och designutbildningar (övriga 15 januari)

Du får i regel söka max 5 utbildningar per ansökningstillfälle, och aldrig till både Oxford och Cambridge samma år.

Blir du inte erbjuden plats på den utbildning du sökt finns fler möjligheter:

  • "UCAS Extra" – En andra ansökningsomgång. Universiteten och collegen listar då utbildningar där de fortfarande har lediga platser och som därför är möjliga att söka. Pågår februari - juni.
  • " UCAS Clearing" – En tredje ansökningsomgång. Under den här perioden får även du som missade att söka i januari en chans att få en plats. Pågår juli - terminsstart i september.

Studieavgift

För att få studera på ett brittiskt universitet eller college måste du betala en avgift, tuition fee. Avgiften för att studera i Storbritannien får vara högst 9 250 pund/läsår men universiteten väljer själva vilken avgift de vill ta ut, vilket gör att den varierar från universitet till universitet. Skottland tar inte ut någon avgift alls för EU-medborgare.

Sök genom förmedling i Sverige

Du kan ansöka via någon av de förmedlingar som finns i Sverige. Förmedlingen hjälper dig med ansökan och sköter kontakterna med det universitet eller college du vill studera på. Ett exempel på en förmedling är Blueberry.

Studiemedel

För studier i Storbritannien kan du söka studiemedel från CSN. Här kan du se hur mycket du kan få.

Stipendier

Stipendier kan vara ett annat sätt att finansiera eller få ett bidrag till utlandsstudierna. Det finns en mängd fonder och stiftelser här i Sverige som delar ut stipendier, och det finns även möjligheter att söka brittiska stipendier för studenter från andra länder.

Boende

För dig som ska studera i Storbritannien finns olika typer av boende att välja mellan. Några alternativ är att bo på studenthem, vara inneboende eller att dela lägenhet med andra studenter.

Studenthem

De flesta universitet och college i Storbritannien brukar kunna erbjuda sina utländska studenter boende på studenthem, Halls of Residence, på universitetsområdet. På många skolor har studenter från utlandet till och med förtur till rummen på studenthemmen.

Det vanligaste är att man bor i eget rum, men det förekommer också att man får dela med en annan student. På vissa studenthem ingår frukost och middag i hyran, på andra är det självhushåll som gäller. Ibland finns det toalett och dusch på rummet men det vanligaste är att man delar med de andra på korridoren. Många studenthem har gemensamma lokaler, matsalar, barer mm. Priserna varierar liksom standarden.

Inneboende

Att vara inneboende hos en familj är vanligast bland studenter som läser kortare utbildningar. Som inneboende har man oftast ett eget rum och delar kök och badrum med familjen man bor hos. Ibland ingår frukost och/eller andra måltider i hyran, annars handlar du och lagar din mat själv i familjens kök.

Dela lägenhet eller hus

Att dela lägenhet eller hus är vanligt bland studenter i Storbritannien. Då brukar man i regel ha var sitt rum och så delar man kök, badrum, vardagsrum och eventuellt andra gemensamma utrymmen.

Ordna bostad

För att hitta en bostad vänder du dig i första hand till det universitet eller college där du ska läsa. De flesta lärosäten har en särskild bostadsservice, Accommodation Office, som kan hjälpa dig att hitta olika typer av boende.

Annars är lokaltidningarnas bostadsannonser (som brukar finnas både i pappersupplaga och på nätet) en bra utgångspunkt för att hitta bostad. Det finns också en hel del specialsajter där man kan hitta boende av olika slag, t.ex. Accommodationforstudents.com. Kolla också anslagstavlorna på skolan och hör dig för bland kursare och andra du träffar.

Senast uppdaterad: 06 dec 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utlandsstudier ger högre lön

Plugg utomlands slukar CSN-pengar, men lönar sig enligt ny studie. Enligt Svenskt Näringsliv får en utlandsstudent i snitt 807 kronor mer i plånboken än en som inte valt att åka iväg. Störst andel utlandsstudenter finns bland nationalekonomerna i Jönköping, där hela 95 procent valt att läsa utomlands. Sju av tio uppger att de har utlandsstudierna att tacka för att de fått jobb.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Studentprotester i London

Våldsamma demonstrationer skakade Storbritanniens politiska centrum Westminster. Parlamentet höjde maxgränsen för universitetsavgifter.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-22

Stor efterfrågan på personer med praktisk utbildning

Personer med yrkesutbildningar och YH-utbildningar är eftertraktade på arbetsmarknaden. Vill du få en yrkesinriktad utbildning utomlands? Läs mer om fördelarna med en yrkesinriktad utbildning och få tips på skolor utomlands.

Artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersajt Blueberry.nu.

Läs mer