Träna dig till bättre studiero i vinter

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Att träna under studietiden kan hålla dig fokuserad. Men ändå verkar de flesta ge upp när vintermörkret kommer. Tips: Så håller du igång.

Träningsledaren Lina Hermansson, 25, säger att det är vanligt att studenter tränar vid terminsstart. Men de blir färre när vintermörkret kommer krypande, något hon gissar har att göra med minskad entusiasm och mörka eftermiddagar. Hon har ett viktigt råd till alla landets studenter:

 –  Fortsätt! Fortsätt träna även i vinter. Det är jättebra att träna med en kompis, då kan man pusha varandra. Om du har möjlighet, gå ut och gå eller spring när solen är uppe. När du får motivation kan du testa nya grejer som kampsport eller dans, det är perfekt läge nu på vintern, säger hon.

Till vardags pluggar Lina på läkarprogrammets åttonde termin i Lund. Samtidigt leder hon boxpass, och vikarierar ibland på gympan, på universitetets träningsanläggning Gerdahallen.

– Jag gillar funktionell träning, jag krånglar inte till det. Jag gillar box så-klart, det är en rolig och intensiv träningsform, och spinning är kul. Jag tycker också mycket om att springa. Fast det är skönare att springa ute på sommaren. Nu är det trendigt att springa barfota på tå, jag har fastnat för att springa i mina ”five fingers” säger Lina.

– För mig är det viktigt att träna. Kroppen mår bra av det och det får mig att orka med långa dagar. Jag tror att alla mår bra av att röra på sig, säger hon.

Linas tips: Så tränar du enkelt

  • Träna i hemmet. Funktionell träning med kroppen som redskap. Gör armhävningar, situps, höga hopp och benböj. Det är enkelt och det kan du göra hemma i student­rummet.
  • Ta med en kompis. Träna med en kompis. Då blir träningen av och du får motivation. Du kan träffa kompisar så det blir roligare och du får någon som pushar på och hjälper.
  • Intensivt men kort. Intensiv träning. Du måste inte träna länge, det kan gå på en halvtimme om du växlar mellan att träna exempelvis ben och armar utan att vila så mycket emellan. Det sparar tid.

Relaterat

Fråga SYV