11 okt 2021

Ät bra och prestera bättre

Låt det här året bli en nystart för din kropp! Dietisten tipsar om hur du kan käka bra billigt – och prestera bättre. Joakim driver sajten med recept anpassade för studentlivet.

Är det något man slarvar med under studenttiden så är det väl kosten. Det är liksom helt vedertaget att göra det. Men faktum är att förutom att må mycket bättre kommer du prestera bättre om du äter bra.

Emma Böös är dietist på barn- och ungdomsmedicin vid Helsingborgs Lasarett. För att må bra och prestera på topp är det viktigaste att hålla blodsockernivån på en jämn nivå, menar Emma. Och det gör man genom att jämnt intag av mat.

– Det viktiga är att äta tre mål om dagen och ett till två mellanmål. Mellanmålets innehåll beror på hur mycket man rör sig, det kan bara vara en frukt eller en smörgås, säger Emma.

Ett av de vanligaste felen studenter gör är att hoppa över måltider och ta något i farten, gärna något sött. Annars tycker Emma det är bra att ha den hederliga gamla "tallriksmodellen" i huvudet när man lagar mat, dvs att en tredjedel av tallriken ska bestå av potatis, ris eller pasta och bröd, en tredjedel av grönsaker och en mindre del av kött, fisk, ägg eller baljväxter.

Hur lagar man bra mat på en mycket liten studentbudget?

– Ta tillvara på det du lagar, släng inte mat utan gör en pytt eller en paj av resterna. Sedan är baljväxter, alltså linser, ärtor, bönor och kikärtor, ett bra alternativ till kyckling, kött och fisk och det är billigt. Vissa kanske äter lite mycket kött, vi har en överdriven tilltro till proteinintag, säger Emma.

– Bara nudlar är inget att äta! Det innehåller bara kolhydrater och behöver kompletteras med grönsaker eller kött och fisk. Andra billiga rätter är havregrynsgröt, vita bönor och blodkorv, om man gillar det, säger Emma.

"Konstig känsla att följa recept man själv skrivit"

Joakim Svanlund bodde ute i skogen när han studerade med dåliga bussförbindelse till stan. Det gjorde att han bestämde sig för att satsa på något han länge velat göra: utveckla sina matkunskaper. Samtidigt valde han att blogga om det. Det blev startskottet för studentreceptsajten Studentkrubb.se.

– I studentlivet diskuteras alkoholvanor och sex men mat och hälsa tas aldrig upp till debatt. Det är liksom accepterat att bara äta nudlar när man är student, säger Joakim.

Joakim tycker att det stora felet studenter gör är att man köper för mycket färdiglagat och tror att det ska bli billigt.

– Många verkar också tro att det är svårt att laga mat, det är en okunskap som vi försöker råda bot på, säger Joakim.

Grundidén med sajten är att samla recept, som kostar högst 19 kr/portion, där dyra, onödiga ingredienser är bortskalade och där beskrivningen hur man gör är kort och lätt att följa. På varje recept finns angivet kostnad per portion.

Vilken är ditt eget favoritrecept på sajten?

– Det är nog minipizzor, där man köper färdig pizzamix och sen har på parmesan, rosmarin, vitlök, olivolja och chili. Det är lite konstig känsla att följa recept man själv har skrivit.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Choklad är bra för dig

Flera vetenskapliga studier har rapporterat att kakao kan sänka blodtrycket. Nu har nyckeln hittats – i mörk choklad. En grupp forskare vid Linköpings universitet försökt att ta reda på varför choklad är bra för kroppen, och funnit svaret i att mörk choklad – i likhet med en grupp blodtryckssänkande läkemedel – hämmar enzymet ACE. I studien ingick 16 friska försökspersoner som fick äta 75 gram s ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Här är maten som gör dig smart

Mat är viktigt, det vet alla. Exakt vad du äter avgör dina resultat. Nu kan svenska forskare ha hittat hemligheten. Ungdomar som äter mycket grönsaker och frukt lyckas bättre i skolan. Detta enligt en studie där svenska forskare jämfört intaget av naturlig folsyra med slutbetygen i årskurs 9 hos närmare 400 svenska tonåringar. Forskare vid Örebro universitet och Karolinska institutet har undersö ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Nu ska elever få provsmaka skolmaten

Fisk är vanligt i skolmatsalarna. Elevernas klagan har lett till förändringar. Fil och flingor vanligare på menyn – och det uppskattas av eleverna. I veckan började höstterminen för tusentals gymnasieelever i Malmö och med det en lång ström av skolluncher. Metro har kartlagt vilka rätter som serverades oftast under föregående läsår, och vad som hänt sedan elevupproret mot dålig mat i vintras.
Läs mer