Linnea lever sin musikaldröm

Foto: Privat

Linnea Larsdotter Mikkelä sökte till muskallinjen på New York Film Academy, och kom in direkt. Nu, efter examen, gör hon så många auditions hon bara kan. Här är hennes tips för att lyckas.

Linnea Larsdotter Mikkelä är uppvuxen i Trelleborg men befinner sig just nu i New York.  Hon bestämde sig tidigt för att satsa på musikalbranschen.

      Jag var med i min första uppsättning  när jag var tio, och redan då sa jag till mamma att det här är vad jag vill jobba med, säger Linnea.

Efter flera säsonger med utlandsjobb som showartist sökte hon in till New York Film Academy, och kom in direkt.

– När jag hade gjort min audition, frågade jag om mina chanser, då sa de att ”det ser bra ut”. En kvart senare fick jag ett mail där jag blev erbjuden en plats och ett stipendium.

Linnea tycker att  musikalutbildning i Sverige och USA skiljer sig åt en hel del. På svenska skolor förbereds man mer för ensembleroller,, medan amerikanska skolor förbereder sina elever för huvudroller.

      I Sverige råder jantelagen, man får inte vara bäst i klassen, man vill helt enkelt inte sticka ut. Här, i USA  blir man istället framlyft, uppmuntrad när man gör något riktigt bra.

Sedan hon tog examen förra året har målet varit att göra så många auditions hon kan i New York, helt enkelt för att se hur hon blir mottagen.

      Det har varit intensivt. På vissa auditions sitter du i kö hela dagen, och det finns ingen garanti för att du överhuvudtaget får komma in. Under högsäsong kan man dessutom ha två auditions på en dag, berättar Linnea.

Fem musikalroller har Linnea lyckats landa under året. Och hon vill gärna stanna så länge hon kan.

– Just nu känner jag att det är här jag behöver vara, New York-referenserna väger tungt. Så länge jag kan försörja mig på det här är jag lycklig, säger Linnea.

Linneas tips för att lyckas inom musikalbranschen

Undvik tidsglapp

Håll dig uppdaterad, och håll dig i branschen. Ta klasser så ofta du kan och se till att inte ha för stora glapp i CV:t. Om du plötsligt får ett hål kan du bli ifrågasatt när du går in för nästa projekt, så tacka då ja till lite mindre projekt, bara för att alltid vara igång.  Gör så många auditions du kan så ökar chanserna till att ha jobb hela tiden.

Var medveten om ditt värde

Om du vet att du har något att ge så är det lättare att få andra att se det också. Se varje audition som en liten miniföreställning där du får tillfälle att lysa. Ingen kan göra en roll just så som du kan. Försök att mentalt separera dig själv från produkten du, i den här branschen får man många nej, ta det inte personligt.

Bygg ett starkt nätverk

Bygg ditt nätverk av vänner, klasskompisar, lärare och kollegor. Tipsa varandra om auditions så ökar allas chanser att jobba. Det händer mycket sällan att man är två av exakt samma typ i en grupp, så man konkurrerar ändå inte med varandra. Välj skola med omsorg, på en bra skola har du större möjligheter att träffa nyckelpersoner.

Relaterat

Fråga SYV