18 okt 2021

Ida fick jobbet som OS-frisör

Ida Berglund klippte, färgade och stylade hår, precis som vanligt. Skillnaden var att kunderna var OS-atleter i stället för Skövde-bor när hennes arbetsplats förvandlades till frisörsalongen i OS-byn i London.

Frisören Ida Berglund, 26,  bytte salongen i Skövde mot atleternas frisörsalong i London för ett par dagar. Hon var nämligen en av två svenskar som blev utvalda till det nordiska frisörteam som fick klippa och styla OS-atleter och deras familjer.

– OS-atleterna har det som en förmån, att de kan klippa, färga och styla håret under OS. Jag jobbade i en studio som förvandlades till en salong där jag jobbade med kvinnliga atleter.

Salong Tingeling, där Ida jobbar till vardags, är en av de största Sassoon-salongerna i Sverige. Hårvårdsföretaget Sassoon är dotterbolag till storsponsorn Procter and Gamble och har hand om atleternas hår under OS. Ida blev den utvalda från salongen i Sverige.

– Jag har varit en hel del i London och har gått mycket kurser genom Sassoon där, säger Ida.

Ida tycker att det har varit en häftig upplevelse att klippa både kända och okända människor från hela världen.

– Det var mer festinspirerat än vad man gör hemma till vardags, det var mycket att de ville få håret fönat, lite mer den lyxiga Hollywood-stilen, berättar Ida.

Ida, som alltid har varit kreativ, bestämde sig tidigt för att hon ville jobba med något som har med skapande att göra och valet på frisör kom ganska naturligt till henne, under högstadiet. Hon har inte ångrat sitt val.

– Jag älskar att träffa så mycket intressanta människor, och så är det ett väldigt inspirerande och varierande jobb. Det finns en stor möjlighet att utvecklas, det kommer ständigt nya tekniker och nya trender och jag gillar att gå kurser för att lära mig nya saker. Jag tror det är livsfarligt att tänka att man är färdigutbildad, säger Ida.

Så utbildar du dig

För att arbeta som behörig frisör krävs grundutbildning och en så kallad färdigutbildning som avslutas med gesällprov. Gesällprovet som avläggs efter färdigutbildningen innebär att du blir behörig frisör med gesällbrev, det vill säga med frisörernas yrkesbevis. Färdigutbildningen innebär praktisk yrkesutövning i mellan 1,5 till två år.

Det finns tre vägar att gå om du vill utbilda dig till frisör:

1. Gymnasieskolan, Hantverksprogrammet inriktning frisör + färdigutbildning

Det finns kommunala och fria gymnasieskolor med Hantverksprogrammet inriktning frisör. När grundutbildningen på gymnasieskolan (nivå 1) är klar ska du avlägga ett praktiskt delprov samt ett teoriprov. Efter det följer färdigutbildning på ett frisörföretag i 3000 tim (nivå 2, 3 och 4) innan du kan avlägga det slutliga gesällprovet och bli behörig frisör.

2. Godkänd privat frisörutbildning + färdigutbildning

Frisörföretagarna och Handels har godkänt ett antal privata frisörutbildningar, vilket innebär att de har utbildade lärare, lokaler anpassade till frisörutbildning och att de tar ansvar för dig tills du blir behörig frisör. När grundutbildningen är klar (nivå 1) ska du avlägga ett praktiskt delprov samt ett teoriprov. Efter det följer färdigutbildning på ett frisörföretag i 3000 tim (nivå 2, 3 och 4) innan du kan avlägga det slutliga gesällprovet och bli behörig frisör.

3. Företagsförlagd traineeutbildning

Som trainee lär du dig frisöryrket hos ett frisörföretag med en behörig frisör som handledare, du måste själv hitta en salong som vill utbilda/anställa dig. Hittar du en plats blir du anställd som trainee i 5000 tim (4 nivåer) du och din handledare följer en läroplan för frisöryrket. Du ska avlägga delprov och teoriprov efter 2000 tim (nivå 1) och sedan det slutgiltiga gesällprovet efter ytterligare 3000 tim (nivå 4).

Källa: Sveriges Frisörföretagare

Mer om frisöryrket

Lönestatistik och yrkesbeskrivning finns på Jobb & Lön

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Guide: Hitta rätt coachutbildning

Coacherna finns allt oftare i vårt vardagsliv och fler vill utbilda sig till det. Men det är rörigt när man ska leta utbildning. Vi hjälper dig. Sökfunktion: Hitta din coachutbildning Karriärcoach, idrottscoach, lifecoach eller sexcoach. Numera spelar coachen allt oftare en viktig roll i vårt vardagsliv. För att locka fram saker inom oss som leder till det vi eftertraktar som mest – personlig ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-18

Test: Vad ska du jobba med?

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Nu avgörs Yrkes-SM

Yrkes-SM i Malmö ska avgöras! Guldsmeder, murare och kockar är exempel på de 40 yrkesgrupper som gör upp om medaljerna. Läs mer om tävlingen här!

Läs mer