Frisörutbildningar

Drömmer du om att jobba som frisör? I frisöryrket är det viktigt att du är social och har en känsla för hår och frisyrer. Här har vi samlat frisörutbildningar – hitta rätt utbildning för dig!
Visar 1-20 av 28 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 28 träffar
1
2

Vad leder en frisörutbildning till?

Som frisör jobbar du med olika tekniker och metoder inom klippning, kemiska behandlingar och hårvård. Vissa frisörer är specialiserade, t ex på dam- eller herrklippning eller på att jobba med håruppsättningar inför bröllop eller fest. Ett fåtal frisörer jobbar med peruker och toupéer.

Efter frisörutbildningen: Kompetensutveckling och trendspaning

Eftersom frisörer måste hänga med i mode och trendsvängningar krävs att man kontinuerligt vidareutbildar sig och är med i visningar och tävlingar för att hålla sig uppdaterad.

Den största delen av frisörer är egenföretagare, medan en mindre del är anställda på olika salonger. Som egenföretagare är det viktigt att kunna marknadsföra sig, sköta sin bokföring och inköp av material på egen hand.

Hur blir jag frisör?

Det finns tre vägar om du vill bli frisör; genom gymnasieskolans hantverksprogram, genom privata utbildningar eller genom traineeplats.Ett fåtal kommuner erbjuder frisörutbildning på Komvux men de flesta som vill bli frisör i vuxen ålder går utbildningen genom privata utbildningsanordnare.

För att bli behörig frisör krävs att man efter utbildningen går en s k ”färdigutbildning” som innebär 3000 timmar praktik och sedan avlägger ett gesällprov.

Läs en frisörutbildning som trainee

Traineeplats innebär att du lär du dig frisöryrket hos ett frisörföretag, där du blir anställd som trainee i 5 000 timmar och du och din handledare följer en läroplan för frisöryrket. Du måste själv hitta en salong som vill utbilda/anställa dig. Du måste också ha godkända betyg i matte, svenska, engelska och samhällskunskap från gymnasiet el Komvux innan du kan avlägga det slutgiltiga gesällprovet och bli behörig frisör.

 Om du inte finner de utbildningar inom frisör som du sökte efter kan du testa att använda fritextsöket högst upp på sajten. När du fritextsöker efter utbildningar kan du sedan enkelt filtrera på Nivå: "eftergymnasialt", Intresse: "frisör".

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv