13 okt 2021

Han betalar dyrt för drömmen i Sverige

Ejike Oyiga från Nigeria investerar stora pengar för att förverkliga drömmen om en högskoleutbildning i Sverige.  Sedan Sverige införde studieavgifter för utomeuropeiska studenter förra hösten har antalet sökande minskat drastiskt. Nu jobbar svenska högskolor stenhårt med marknadsföring för att locka hit fler.

Ejike Oyiga, 25 år, från Nigeria är nybliven student på programmet International Migration and Ethnic RelationsMalmö universitet.

– Jag valde att studera i Sverige för att utbildningsstandarden är mycket högre här än i Nigeria och för att jag hade hört mycket gott om Sverige från en vän som studerar här. Men det är dyrt, månadskostnaden för att bo i Sverige, motsvarar årskostnaden i Nigeria, säger Ejike.

Lunds universitet är det universitet i Sverige som lockar flest betalande studenter, 17 procent av alla betalande studenter finns här. Richard Stenelo, chef för externa relationer vid Lunds universitet vittnar om att införandet av studieavgifter har medfört att svenska lärosäten nu behöver satsa hårt på marknadsföring för att stå sig i konkurrensen.

–Tidigare gjorde vi i stort sett ingen marknadsföring alls utomlands. Nu är vi med på mässor runt om i världen, är väldigt aktiva i sociala medier, jobbar med agenter, och har precis gjort om hela vår internationella hemsida för att målgruppsanpassa den, säger Richard Stenelo.

Vad är det då som gör att studenterna väljer Sverige?

– Det är ett tryggt och säkert land med hög livskvalitet. Vi har flera universitet som är högt rankade och vi är speciellt framstående inom ett antal områden, till exempel miljö och teknik, säger Richard.

Så mycket kostar det

Snittkostnaden för en plats på ett program för utomeuropeiska studenter låg förra året på 60 000 kr per termin. Teknikprogram är dyrare medan samhäll- och ekonomiprogram ligger lite billigare i pris.

Vill du gå ett internationellt program?

Sök bland internationella program

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Studentsveriges bästa förmåner

Tatueringsborttagning eller hyra av ett torp från 1700-talet? Här hittar du Studentkårernas bästa medlemsförmåner. Rabatter på träning, stipendier och billig mat är förmåner som många nog känner till i studentsammanhang. Det finns många sätt för en student att komma billigt undan. Vill du ha ännu fler fördelar så använder landets studentkårer en lång rad förmåner för att du ska vilja bli medlem.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om. Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska. – Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här finns jobben 2018

Gymnasielärare inom yrkesämnen, arbetsterapeut och receptarie är tre yrken där konkurrensen om jobben bedöms liten om fem år. Här är en färsk lista över yrkena där det finns jobb om fem år. Sökfunktion: Hitta din utbildning Gymnasielärare inom yrkesämnen, arbetsterapeut och receptarie – det är tre yrken där det bedöms vara liten konkurrens om jobben om fem år.
Läs mer