01 apr 2022

Jobba som Au Pair

Tycker du om barn? Vill du komma ut i världen och förbättra dina språkkunskaper? Då är au pair-jobb kanske något för dig.

Så jobbar en au pair

Som au pair bor du hos en familj i ett annat land och hjälper familjen genom att ta hand om barnen och att göra en del enklare hushållsarbete. Olika familjer har olika behov så dina uppgifter kan variera, men här är några exempel:

  • Ge barnen frukost.
  • Hämta och lämna barnen på förskola/skola och olika fritidsaktiviteter.
  • Mata och byta blöjor på små barn.
  • Hjälpa till med läxläsning.
  • Leka.
  • Göra utflykter.
  • Sitta barnvakt.
  • Laga mat och diska.
  • Tvätta och stryka.
  • Plocka undan och städa.

Din huvuduppgift som au pair är alltid att ta hand om barnen, inte att städa, tvätta, diska m.m. Sammanlagt ska allt arbete ta ungefär 30 timmar i veckan, men det kan variera lite beroende på vilket land du jobbar i. I USA är till exempel arbetstiden cirka 45 timmar per vecka.

Vem kan jobba som au pair?

Det vanligaste är att man jobbar som au pair i mellan sex månader och ett år. Under sommaren kan det i sällsynta fall finnas möjlighet att arbeta under en kortare period, men i princip aldrig mindre än två månader.

I de flesta länder kan du arbeta som au pair om du är mellan 18 och 30 år. Men reglerna varierar, och i exempelvis USA måste du vara mellan 18 och 26 år. I regel är det en högre efterfrågan på tjejer än på killar, men i många länder finns det även möjlighet för killar att jobba som au pair

Krav och kvalifikationer

Grundkravet för att du ska kunna jobba som au pair är att du tycker om barn. Eftersom att du kommer tillbringa mycket tid ensam med barnen är det också viktigt att du är en pålitlig och ansvarstagande person.

I de flesta fall brukar det krävas att du har tidigare erfarenheter av att ta hand om barn. Exempel på sådana erfarenheter kan vara att du har arbetat på dagis eller fritids, varit ledare i någon barngrupp, suttit barnvakt eller tagit hand om småsyskon.

Slutbetyg från gymnasiet och körkort är andra krav som ofta ställs, liksom att du har grundläggande kunskaper i det språk som talas i familjen.

Hitta au pair-jobbet

Det bästa och säkraste sättet att hitta en familj är i regel att anlita en au pair-förmedling. Med en seriös förmedling vet du att allt går lagligt till, och du får hjälp att ordna visum, arbetstillstånd, uppehållstillstånd m.m. Dessutom ansvarar förmedlingen för att du kommer till en bra familj och finns till hands för att svara på frågor och lösa eventuella problem. Och om du av någon anledning inte skulle komma överens med den familj du kommer till brukar det finnas möjligheter att byta till en annan.

Exempel på au pair-förmedlingar som har kontor i Sverige är:

  • STS Au Pair
  • Cultural Care Au Pair
  • Scandinavian Institute
  • Anixi Au Pair

Du kan också hitta au pair-jobb bland platsannonserna i tidningar och på olika jobbsajter. Men, om du väljer att söka en au pair-plats via en privat annons är det viktigt att du väljer familj med omsorg. Be att få adress och telefonnummer till någon som varit au pair i familjen tidigare så du kan ringa eller skriva till honom/henne och höra hur det var. Tänk på att du inte har samma möjlighet att byta familj när du svarat på en privat annons som när du skaffat en plats via en förmedling.

Om du svarar på en privat annons är det också viktigt att kolla upp att familjen följer de regler som gäller för au pair-arbete i det aktuella landet. I vissa länder, till exempel USA, är det till och med olagligt att anställa en au pair privat.

Svensk eller utländsk au pair-familj?

Det vanligaste är att man jobbar som au pair i en inhemsk familj i det land man åker till. Men det finns en hel del svenska familjer som bor utomlands och som gärna tar emot svenska au pairer, så möjligheten att arbeta i en svensk familj finns också.

Fördelen med att komma till en svensk familj kan vara att det känns enkelt och tryggt. Nackdelarna är bland annat att du inte får träna dig så mycket i landets språk, och att du missar chansen att leva i en familj med en annan kultur.

Språkstudier

Nästan alla au pairer kombinerar sitt au pair-jobb med språkstudier, och i vissa länder är det till och med obligatoriskt att gå i språkskola ett visst antal timmar i veckan.

I USA är det obligatoriskt att studera parallellt med au pair-jobbet, men det finns inga krav på att du ska studera just språk. Istället kan du studera vilka ämnen du vill på ett amerikanskt college eller universitet.

Pengar och boende

När du jobbar som au pair ska familjen alltid stå för mat och husrum. I de flesta fall erbjuds boende i eget rum i familjens lägenhet eller hus, ibland med eget badrum och/eller egen ingång. Det kan också hända att du får en helt egen lägenhet.

Förutom mat och husrum ska du som au pair ha fickpengar eller en liten lön. Hur mycket du får i lön eller fickpengar varierar mellan olika länder, och även mellan olika familjer. Ofta är det inte några större summor det handlar om, men tillräckligt för att kunna gå ut och fika, gå på bio, köpa lite kläder etc. I Europa brukar man få mellan 300 och 500 euro i månaden. I USA är riktlinjen 195,45 dollar i veckan, dvs 782 dollar i månaden.

När det gäller resan till och från landet, avgifter för studier och eventuella försäkringar kan det lösas på olika sätt. Ibland betalar familjen, ibland får du stå för kostnaderna själv. Här får du känna efter vad som känns rimligt utifrån dina övriga villkor, till exempel hur mycket du får i lön eller fickpengar. Om betalningen är liten är det inte rimligt att du ska stå för resa, undervisningsavgifter m.m. själv.

Avtal

Se till att du och familjen är överens om villkoren innan du tackar ja till en plats, och be om ett skriftligt avtal där alla uppgifter finns med. Här är några punkter som kan vara bra att ta upp:

Arbetsuppgifter
Vad ingår i dina uppgifter, och vad ingår inte? Arbetsuppgifterna kan variera mellan olika familjer, från att bara ta hand om barnen till att även städa, tvätta, laga mat m.m.

Arbetstider
Hur många timmar per vecka ska du arbeta? Antal barnvaktskvällar per vecka? Vilken eller vilka dagar i veckan är du ledig? Har du rätt till semester?

Boende
Hur ska du bo? Delat rum, eget rum eller egen lägenhet?

Lön / fickpengar
Hur mycket pengar ska du få, och när ska de betalas ut?

Studier
Ska familjen betala dina studier?

Försäkring
Ska familjen teckna och bekosta några försäkringar?

Uppsägning
Med hur kort varsel har familjen rätt att säga upp dig? Och med hur kort varsel kan du säga upp dig själv?

Visum, uppehållstillstånd och arbetstillstånd

Inom EU/EES (Norge, Danmark, Finland, Island, Estland, Lettland, Litauen, Irland, Tyskland, Polen, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Frankrike, Österrike, Liechtenstein, Italien, Grekland, Spanien, Portugal, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Cypern och Malta) kan du som är svensk medborgare arbeta som au pair i vilket land du vill utan några speciella tillstånd. Om du ska stanna i mer än tre månader kan dock värdlandet kräva att du registrerar dig hos landets myndigheter, men det är bara en ren formsak och du har rätt att stanna fritt så länge din au pair-anställning varar.

Utanför EU/EES måste du i regel ha både visum, uppehållstillstånd och arbetstillstånd för att få jobba som au pair. Olika länder har olika regler och villkor som måste uppfyllas för att tillstånd ska beviljas. Därför är det viktigt att du i god tid kontaktar landets ambassad här i Sverige för att få information om vad som gäller.

I England har förutsättningararna förändrats rejält sedan föregående år och det är i skrivande stund (April 2022) stängt för svenska medborgare att jobba som au pair. Detta är till följd av Brexit vilket innebär att Storbritannien har valt att lämna EU.

I USA kan du till exempel bara få tillstånd att arbeta som au pair om du ordnar din plats via en au pair-förmedling som är godkänd av myndigheterna.

I Kanada kan du inte jobba som au pair alls, utan bara som nanny via ett speciellt program: The Live-in Caregiver program som kräver att du har en utbildning inom barnomsorg, t.ex. barnskötare eller förskollärare.

Försäkringsskydd

Innan du åker iväg för att jobba som au pair är det viktigt att du ser över ditt försäkringsskydd. Börja med att kontakta Försäkringskassan och det aktuella landets ambassad för att få reda på vilka rättigheter du har till exempelvis sjukvård i det land du ska åka till.

Inom EU/EES har du i regel rätt till sjukvård på samma villkor som au pair-landets egna invånare, men reglerna varierar mellan olika länder beroende på om au pair-jobb betraktas som vanligt arbete eller inte.

Utanför EU/EES måste du i de flesta fall skaffa en privat sjukvårdsförsäkring.

Även om du har rätt till sjukvård i det land där du ska jobba som au pair bör du själv teckna en kompletterande försäkring som täcker kostnader utöver själva vården om du skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka (t.ex. kostnader för hemtransport och liknande).

Oavsett vilket land du åker till bör du dessutom se till att teckna en försäkring som innehåller överfallsskydd, rättsskydd och ansvarsskydd, och som ersätter dig om du skulle råka ut för inbrott, stöld eller andra tråkigheter.

Au pair-förmedlingarna brukar erbjuda specialanpassade försäkringar för sina au pairer, och de flesta försäkringsbolag har speciella utlandsförsäkringar som du kan teckna. Jämför villkor och priser mellan de olika bolagen innan du bestämmer dig, och se till att den försäkring du tecknar gäller både på fritiden och under arbetstid.

OBS! Kontakta alltid Försäkringskassan, ett par olika försäkringsbolag och det aktuella landets ambassad i god tid innan du åker för att få information om vad som gäller och hur du kan skydda dig på bästa sätt.

Utbildningar du har nytta av som au pair:

Barn och fritidsprogrammet på gymnasiet

Barnskötare

Engelska

Franska

Spanska

Letar du efter en Aupair-plats? Hitta den här: 

Bli Aupair

Senast uppdaterad: 01 apr 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga statistik – jobba i New York

Är du analytisk och äventyrslysten? Gillar du att tolka siffror? Charlotte pluggade statistik i Linköping, satte upp nya mål och hamnade i det stora Äpplet. Charlotte Karlsson är Vice President Customer Support vid Ericssons kontor i New York. År 2001 tog hon sin licentiatexamen i statistik vid Linköpings universitet. Sedan dess har hon arbetat som projektledare med GSM-support i Linköping oc ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-03

Bombsäker ansökan till musikstudierna

Hans paket utrymde lokalerna och flockade bombexperter. Här hittar du tipsen till en lyckad ansökan. Medan polisen kallade in bombexperter för att undersöka ett misstänkt paket på tyska ambassaden i Köpenhamn, och folk evakuerades, stod avsändaren och undervisade på Rebild Kulturskole. Händelsen utspelade sig fredagen 5 oktober. I paketet som vållade kalabalik låg 22-årige gitarristen Jakob ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Jobba som au pair och upplev USA

Caroline Olander hade vetat ända sedan hon var barn att hon ville jobba som au pair i USA. Genom STS Au Pair fick hon chansen och blev aldrig besviken. Caroline var 19 år och hade precis gått ut gymnasiet. Att börja plugga direkt kändes avlägset. Hon hade en moster i USA som hon tidigare besökt och trivts väldigt bra i landet. Nu drömde hon att åka tillbaka som au pair.
Läs mer