07 okt 2021

Cirkusdirektören som blev professor

Idén till Cirkus Cirkör, Tilde Björfors livsverk, kom tidigt 90-tal. Hon var strax över 20 år och befann sig mycket i Paris där hon bodde hos några kompisar som höll på med nycirkus och hakade på dem till träningen. Folk flög i luften och sprang på väggarna, Tilde blev frälst.

– Jag har provat det mesta inom cirkus, men jag kan ingenting speciellt bra. Mitt misslyckande som artist gjorde egentligen att jag blev cirkusdirektör. Jag ville på något sätt vara kvar i den fantastiska världen och då var jag ju tvungen att hitta på något. Det blev Cirkus Cirkör.

– I början kan det vara svårt att lita på sig själv tillräckligt mycket, men med åren har jag lärt mig att det bästa sättet att lyckas är att gå på sin känsla och inte bara lyssna på vad andra säger. När det blir problem och motgångar för mig blir jag mest peppad faktiskt. Jag blir inte knäckt utan ser nej som utmaningar.

Som 17-åring startade Tilde en egen gymnasieutbildning. Det kom sig av att hon inte tyckte att det vanliga gymnasiet gav henne det hon ville ha.

– Vi var ett gäng som flyttade upp till Stockholm efter nian. Vi tyckte att skolplikten var slut och vi ville inte gå i en vanlig skola. Vår grundinställning var att kunskap är kul, att läsa matte ska vara lika kul som att gå på bio, då är det bra pedagogik.

Från att starta en egen gymnasieutbildning som 17-åring till att år 2010 kunna titulera sig professor vid Danshögskolan är en imponerande resa.

Drömmer du om att bli cirkusartist?

Om du ska gå i Tildes fotspår rekommenderas att du söker till Nycirkus vid Danshögskolan. Eller kanske ”Konstnärligt kandidatprogram i teater, inriktning skådespeleri” vid Göteborgs universitet.

Medellön: 20 000 kr

Christian Albinsson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Tyska – din nyckel till Europa

Vill du jobba i Europa? Då kan tyska språket vara vägen dit. Möjligheterna är många. Anton pluggade på folkhögskola och ger sina bästa tips. Allt färre studerar tyska. På senare år har fler och fler av landets studenter snarare intresserat sig för språk som japanska och kinesiska. Efter svenska och engelska är det spanska, inte tyska, som är det språk som flest studerar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Färre utländska studenter på GU

Två tredjedelar av studenterna har svikit. Trenden syns i hela landet. Förra läsåret blev nästan 900 utländska studenter antagna till Göteborgs universitet. Till höstterminen 2011 var den siffran bara 300. Anledningen är det nya kravet på avgifter för studenter från länder utanför EES, det vill säga utanför EU, Norge, Island och Liechtenstein. – Ja, absolut, vi har fått avsevärt färre utländska s ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Därför ska du skriva högskoleprovet

Man hör ofta att högskoleprovet ökar chansen att bli antagen till högskolan. Men varför då? Vi tog hjälp av Åsa Rurling, utredare på Högskoleverket, för att reda ut begreppen. 

Läs mer