18 okt 2021

Danskar kan inte stava på danska

Dagens danska högstadieelever kan inte stava. Men det kunde inte gårdagens heller, visar en ny undersökning. Särskilt ljudlösa ”r” är svåra.

Det är den danska språknämnden som har jämfört rättstavningsprov från 2008 och 1978, och kommit fram till att skillnaderna inte är så stora. Det rapporterar Berlingske Tidende. Bland det svåraste är så kallat nutids-r, i till exempel ordet ”ændrer” som i de flesta danskars mun låter ”ændre”. 2008 skrev bara 40 procent av eleverna ændrer med r, medan 55 procent skrev utan.

Enligt ordföranden i dansklärarnas förening, Jens Raahauge, arbetar man i motvind med problemet.

– Det är svårt, när danskarna blir mer och mer otydliga i uttalet. Vi har många ändelser som låter ”öh” oavsett hur de stavas, och bokstaven r har en tendens att försvinna. Det såg man senast i helgen när två tv-kanaler i rapporteringen om tvillingfödseln kallade hennes majestät för ”donning Magete”, säger Jens Raahauge till Berlingske.

1978 stavade eleverna 88 procent av orden riktigt, medan motsvarande siffra för 2008 bara var 78 procent. Provet 2008 var dock betydligt svårare, enligt forskaren Jørgen Schack som genomfört undersökningen. Om man jämför ord av samma svårighetsgrad var 1970-talets elever bara lite bättre än 2000-talets.

Utbildningar inom språk

Humanistiska programmet

Danska

Språkvetenskap

AllaStudier.se / NFÖ

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Skolflickor förgiftade kakor – pojke dog

En tolvårig pojke dog efter att ha ätit kakor som förgiftats av två flickor på hans skola i Recife i nordöstra Brasilien, meddelade lokal polis på tisdagen. Flickorna, 13 och 14 år gamla, erkände att de lagt en dödlig dos råttgift i kakorna, men sade att de var avsedda för två andra flickor på skolan. Pojken, som ombads leverera kakorna åt flickorna för att inte väcka misstankar, visste inte ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-09

Video: Extremt studentboende

Tänker du utanför lådan? Eller känns det som att du bor i en? Två designers har lanserat en väldigt ovanlig inredningsidé. Studenter med skral budget och små boenden behöver möbler som är både billiga och praktiska. Många löser problemet på ett stort varuhus eller en billig loppis. Här på AllaStudier.se väntar vi på att den tyska designerduon Marcel Krings och Sebastian Mühlhäuser ska få sitt pro ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Läs fotbollshistoria på universitetsnivå

Lär dig allt om fotboll, Harry Potter eller orkidéer. Det finns många udda kurser att välja bland. Fotbolls-studenten Fredrik Sinander är jättenöjd med sitt val. Om du inte är sugen på någon av de mer traditionella utbildningarna, som ekonomi eller medicin, finns det gott om smalare alternativ att välja bland. En udda kurs är "Fotbollens historia" (7,5 högskolepoäng) vid Malmö Högskola.
Läs mer