18 okt 2021

Hon är Sveriges stigande seriestjärna

I september belönades hon med den svenska serie världens finaste pris för sin  feministiska humorserie ”Zelda”. Nu är hon tillbaka med sitt nya album ”Maran”. Vi sökte upp Lina Neidestam för att tala om folkporr, politik och privatekonomi.

Vad är Maran för något?

– En feministisk porrserie i folksagemiljö. I boken får man möta Näcken, fäbodjäntor, värmländska varulvar, kåta kolare och hejdlösa huldror. Syftet var att göra spännande, snygg och rolig gladporr i trollskogen, med en feministisk twist. Med det menas att tjejerna i boken tillåts vara driftstyrda och småperversa istället för att bara vara passiva våp, och männen framställs som vackra, sexiga och åtråvärda.

Är dina serier politiska, cyniska eller gjorda med glimten i ögat?

– Mina serier handlar ofta om att vara väldigt ideologisk eller ha höga krav på sig själv, för att sedan misslyckas totalt. Jag vill ta upp stora frågor på ett underhållande sätt. Och jag vill prata politik utan att anklaga någon, jag tycker det är viktigt att ha en förlåtande inställning. Men jag måste erkänna att det också blir en hel del larviga ordvitsar, dratta på ändan-skämt och skamlöst snusk.

Du har ju fått priser och stipendier; tjänar man bra på att rita serier?

– Hoho, inte ett dugg! Jag lever med kamikaze-ekonomi och ständig panik över räkningar och framtiden. Men jag hyser starka förhoppningar om att en dag bli lika rik som J.K Rowling eller Martin Kellerman.

Samir Yosufi

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Efter musikstudierna – Povel håller Robyns takt

Tidigt fick Povel ett trumset av sina föräldrar som substitut till kastrullerna i köket men vem hade kunna ana att det skulle bära ända till New York och ”Late Show with David Letterman”? Sedan fyra år tillbaka har Povel uteslutande levt på musiken och delat tiden mellan att producera, spela in i studion och att turnera med olika artister, exempelvis Robyn.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Konstnären med en galen idé

Mikael Genberg är konstnär och visionär med en absurt naiv tanke, som faktiskt kommer att bli verklighet i framtiden. I alla fall om vi får tro honom. ­– Hej, jag heter Mikael Genberg och jag vill sätta en röd stuga med vita knutar på månen. Vi satsar på en månlandning 2012. – Min personliga målsättning är ganska enkel. Tänk att kunna kliva ut själv på en äng och titta upp mot en stjärnklar himme ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Ta med barnen på sommarkurs

”Busiga och vilda broderier”, "Kreativt skrivande" och ”Coachande ledarskap” är exempel på de sommarkurser man kan läsa på folkhögskolan. För den som vill göra något annorlunda och utvecklande på semestern finns alla möjligheter – med eller utan barn. Sök bland alla sommarkurser på folkhögskolan Fridhems folkhögskola i Svalöv är en av de folkhögskolor med störst kursutbud i sommar.
Läs mer