16 apr 2019

Högsta hönset är osynligt

Rektorer måste bli bättre på att utveckla undervisningen i skolan, visar en granskning som Skolinspektionen har gjort.

Myndigheten pekar på flera brister i rektorernas ledarskap. Bland annat diskuterar de sällan undervisningsmetoder med lärarna eller följer upp elevernas resultat på ett systematiskt sätt.

Rektorerna har en viktig roll när det gäller att förbättra undervisningen, enligt Christina Lindh, utredare på Skolinspektionen.

Rektorer undviker ofta att lägga sig i undervisningen, eftersom det traditionellt är lärarnas område, enligt Christina Lindh.

– Det är mycket som sitter i väggarna i skolan. Där finns ett osynligt kontrakt om att rektorer inte ska gå in och styra undervisningen.

Men det mönstret måste förändras, anser hon. Rektorer måste börja föra samtal med lärarna om vad som händer i klassrummet.

I dag saknar de ofta en klar bild av vilka brister som finns och kan därmed inte heller förbättra kvaliteten på undervisningen.

Det är viktigt att rektorerna har ett helhetsperspektiv, säger Christina Lindh:

– De måste ta ansvar för helheten och att verksamheten utvecklas. De är ju de enda som har ett utifrånperspektiv, som inte står i undervisningen varje dag.

Skolinspektionens specialgranskning omfattar endast 30 skolor, men enligt myndigheten pekar så gott som alla granskningar som har gjorts på enskilda skolor på samma brister.

De allra flesta av de granskade rektorerna har genomgått en rektorsutbildning. Men eftersom utbildningen – som nu är obligatorisk – är så grundläggande åtgärdar den inte bristerna, enligt Christina Lindh.

Hon anser att det kan behövas ytterligare vidareutbildning för rektorerna för att komma tillrätta med problemen.

TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-09

Gymnasieprogram du inte visste fanns

Einar Kling Odencrants pluggar nycirkus på gymnasiet. Här är gymnasieprogrammen du inte visste fanns. Einar Kling Odencrants, 18 år har gjort ett lite annorlunda gymnasieval och läser estetiskt program med inriktning nycirkus på S:t Botvids gymnasium. Det innebär cirkus på schemat 12 timmar i veckan och en grym kroppskontroll. - Jag har alltid hållit på med estetiska ämnen som teater och bild och ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli reseledare på gymnasiet

På det nyskapade Hotell- och turismprogrammet förbereds du på en framtid inom turismen. Natalie på Lanzarote: "Det är sol varje dag" I höst startar det nyskapade hotell- och turismprogrammet på landets gymnasieskolor. Mer tyngd kommer att ligga på engelska, moderna språk, miljö och ekonomi jämfört med tidigare. Turismnäringen är världens snabbast växande industri.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här tar eleverna över skollunchen

Är skolmaten dålig? Skulle du göra det bättre själv? På en skola i Malmö är det precis vad eleverna gjort. Det hemlagade potatismoset var mycket uppskattat när eleverna tog över skolmatbespisningen på Frans Suell och Jörgen Kocks yrkesgymnasium i Malmö. – Det var fantastiskt gott, stor skillnad från tidigare, säger Martina Rosberg, som går tredje året vid frisörprogrammet på skolan.
Läs mer