20 okt 2021

Industritekniska programmet

Vill du jobba inom industri krävs det idag att du kan hantera den allra senaste tekniken, som datorer eller avancerade system. Samtidigt ska du vara en skicklig hantverkare, och det blir du om du läser industriteknik.

Kurserna sträcker sig från utrustning till återvinning och du kan efteråt jobba med allt från svetsning till teknisk säljare. Fyra inriktningar finns:

Driftsäkerhet och underhåll
Hur får man teknisk utrustning att fungera? Och hur ska den skötas för att hålla i längden, eller vara miljövänlig? Det och mycket mer får du lära dig på denna inriktning.

Processteknik
Är du intressera av kemi och kemiska industriprocesser kan denna inriktning vara intressant. Här lär du dig bland annat att styra och utveckla processer inom industri.

Produkt och maskinteknik
Den handfasta inriktningen där du lär dig att använda och utveckla verktyg och material som används inom industri. Perfekt om du vill bli verkstadssnickare.

Svetsteknik
Det självklara valet för dig som vill bli svetsare. Här lär du dig om olika tekniker och material, och allt annat som hör yrket till.

Hitta ditt industritekniska program

Jobb du kan få när du har pluggat klart

CNC-operatör
medellön: 25 300 kr

Den som sköter datorstyrda maskiner i en industri, kallas för CNC-operatör. Då får du förutom att hålla koll på maskinerna, även programmera dem själv.
Utbildningar till CNC-operatör

Verktygsmakare
medellön: 26 300 kr

Stora industrier har ofta utvecklings- och experimentavdelningar, och där hittar man inte sällan verktygsmakaren. Huvuduppgiften är att ta fram nya, smarta och hållbara verktyg.

Svetsare
medellön: 25 500 kr

Svetsaren behövs i de allra flesta situationer där saker byggs. Ditt jobb är då att foga samman metalldelar, vare sig det är vid en verkstad eller ett stort husbygge.
Utbildningar till svetsare

Anläggningsdykare
medellön: 28 500 kr

Gillar du vatten? Skulle du vilja ha din arbetsplats under ytan? Som anläggningsdykare arbetar du vid olika byggen med svetsning, borrning och sprängning. Under vattnet.

Jag går programmet nu

Markus Eriksson är 18 år och läser Industritekniska programmet på Lichron Teknikgymnasium i Skövde. Han älskar att fiska och drömjobbet är CAM-beredare.

Varför valde du att läsa Industritekniska programmet?

– Jag är väldigt nyfiken av mig och har ett stort teknikintresse.

Vad är det bästa med din utbildning?

Här får jag arbeta med den senaste tekniken och hålla mig uppdaterad, vilket gör det lättare att få jobb efter studenten och det tycker jag är viktigt.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa Industritekniska programmet?

– Du ska ha ett teknikintresse, vara vetgirig, tålmodig och ha en drivkraft för att lära dig nya saker.  

Så säger läraren

Göran Tegnelund, lärare Industritekniska programmet på Lichron Teknikgymnasium i Skövde.

Vilka är styrkorna i Industritekniska programmet?

– Att man får jobba med ny och spännande teknik, att man får göra praktik på företag och att det är en yrkesutbildning som leder till arbete.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Jag tycker att man ska vara nyfiken på teknik, kunna tänka logiskt och vara en problemlösare.

Hitta Industritekniskt program här

Senast uppdaterad: 20 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Naturvetenskapsprogrammet

Är du intresserad av vetenskap? Vill du veta hur naturliga processer går till? Och gillar du matte? Detta är programmet för dig som vill veta hur den fysiska världen fungerar. Du får plugga ämnen som biologi, fysik, kemi och matte. Vissa skolor har speciella inriktningar på sina program, men dessa två finns alltid att välja: NaturvetenskapGillar du att labba och vill plugga något naturvetenskaplig ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Kastade in böcker till inlåst elev

En lärare i Småland har åtalats för att inte ha släppt ut en inlåst elev. Eleven, 17 år gammal, råkade i bråk med en annan elev som till sist låste in 17-åringen i ett växthus. En lärare, som såg att 17-åringen satt inlåst, öppnade dörren till växthuset och kastade in några skolböcker. Sedan låste hon igen, uppger Sveriges Radio Jönköping, som hänvisar till åtalet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Så får du ett säkert studentflak

Under glädjeyran är det lätt att säkerheten glöms bort. AllaStudier guidar till ett säkert studentflaksfirande. Det får inte välta, ingen får trilla av och en nykter ”polis” på plats är att rekommendera på studentflaken. – Den största faran är väl att man inte har hållfasta skyddsräcken så att man kan ramla av flaket. Sen ska man undvika att vara på en sida så flaket inte välter.
Läs mer