11 okt 2021

Next stop Shanghai

Målsättningen att jobba i Kina sattes redan på gymnasiet. Nu har Alexander de Freitas vunnit ett stipendium för ett års praktik på Svenska Handelskammaren i Shanghai.

Alexander lyckades med det alla drömmer om. Som årets Anders Wall-stipendiat vinner han 150 000 kronor som ska täcka hans levnadskostnader under ett år i Shanghai då han gör praktik på Svenska Handelskammaren. I september går flyttlasset till en, för honom, ganska välkänd stad.

Intresset för Kina väcktes redan på gymnasiet. Alexander läste i dagstidningen om Kinas rekordtillväxt och sedan dess har han varit väldigt målinriktad.

– Jag tänkte direkt "Wow, då är det dit man ska ta sig", säger Alexander.

Under hans andra år på civilekonomprogrammet med kinesisk språkinriktning åkte han till Shanghai för att plugga språket. På plats i Kina fick han upp ögonen för att göra affärer på kinesisk mark och han och ett par klasskamrater började importera klockor till Sverige. När de andra sedan åkte hem stannade Alexander kvar.

– Jag kände att jag ville stanna och lära mig mer, säger Alexander.

Alexander lyckades få en praktik på ett svenskt företag han hade kontaktat innan han åkte från Sverige och efter det fick han ett jobb på ett annat svenskt företag.

– Jag tror att jag fick det här stipendiet för att jag har fått jobba i Shanghai och för att jag därför har lättare att sätta mig in i situationer som svenska företag kan hamna i, säger Alexander.

Under tiden på Svenska Handelskammaren är tanken att Alexander ska jobba med eventplanering, till exempel föreläsningar, för att skapa mervärde för de företag som är medlemmar i Svenska Handelskammaren.

Praktiken börjar till hösten men Alexander åker till Shanghai inom kort för att fixa boende, och förhoppningsvis sommarjobb.

– Jag gillar tempot i Shanghai. Det är västinfluerat så man passar in bra, samtidigt som det är exotiskt. Sedan får man väl säga att man lever ett lyxigt liv i jämförelse med svenskt studentliv. Man kan äta ute ett par dagar i veckan och åka taxi om man vill, säger Alexander.

Relaterat

Fler studerar utomlands

Utlandsstudier ger högre lön

Så fixar du praktikplatsen

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Studera i Singapore

Med hög utbildningskvalitet, en spännande mix av nationaliteter, och ett blomstrande affärsliv lockar Singapore många svenska studenter. Singapore är mest känt som en extremt ren stad på grund av stränga lagregler och som en snabbt växande ekonomisk världsmetropol. Som student är Singapore ett mycket bra val av studiedestination. Enligt det internationella företaget QS rankas Singapore som världen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-12

Modestudier – Milano eller Borås?

Astrid pluggade i Borås och startade eget klädmärke. Emil pluggade i Milano och jobbade på Armani. Här hittar du deras guide till modestudierna. Konkurrensen i modevärlden är hård. Var du väljer att utbilda dig kan betyda mycket för din framtida karriär. Borås är fritt, Milano ger kontakter. Oavsett vilken väg du väljer får du räkna med att börja som assistent.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Studenter tränas av militären

Ska lära sig ledarskap och disciplin vid militära läger. "Föräldrar och studenter måste stå enade mot beslutet." Universitetsstudenter på Sri Lanka är oroade över att regeringen infört ett obligatoriskt ledarskapsprogram under militär regi. Enligt utbildningsminister Sunil Jayaratne ska kurserna införas för samtliga studenter redan i år, rapporterar The Sunday Leader.
Läs mer