16 apr 2019

Nu kan du plugga i mobilen

En lärare i mobilen kan hjälpa gymnasieelever med matten. Nu finns en applikation med föreläsningar och exempel att öva på.

– Det är bra att kunna sätta mig på paus, säger läraren Mikael Bondestam.

Allt började med att Mikael Bondestam, lärare i matematik och data på Polhemsskolan i Gävle, lade ut sina föreläsningar i kort form på internet. Responsen blev långt över förväntan. Eleverna gillade att ha magistern på Youtube.

– Det är bra att kunna se mig om och om igen, och kunna pausa, säger Bondestam till TT.

Dessutom är internetläraren tillgänglig dygnet runt.

– Natten före ett nationellt prov i våras hade jag 4 000 träffar, minns Bondestam.

Nästa steg blev att göra övningar som testar om tittaren förstått. Så föddes tanken att skapa en applikation för mobiltelefon. Nu finns en "app" med länk till videoföreläsningarna, plus övningar och prov att testa. Med rätt mobil kan man få en mattestund när och var som helst.

– Den håller reda på vad man kan, och vad man behöver göra. Rätt svar kan ge guldstjärna, fel svar ett rött utropstecken.

Servicen riktar sig främst till elever som läser gymnasiets grundläggande matematik.

– Det är svårt att få djupa kunskaper på det här sättet, påpekar Mikael Bondestam.

TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-15

Jobb eller plugg efter gymnasiet?

Det finns två vägar att gå på gymnasiet: yrkesprogram eller högskoleförberedande program. Vi visar vad som skiljer dem åt. Nu delas de 18 gymnasieprogrammen in i två huvudgrupper, yrkesprogram och högskoleförberedande program. En av konsekvenserna blir att du redan när du väljer till gymnasiet bör ha koll på om du vill plugga vidare på högskolan efter gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hästarna ledde Fanny rätt

Svårt att välja mellan högskoleförberedande och yrkesprogram på gymnasiet? Fanny följde sin passion och pluggar på yrkesprogram men skaffar också behörighet till högskolan. När Fanny Lundqvist Österling,16, skulle välja till gymnasiet i våras stod hon inför ett dilemma. Skulle hon följa sitt starka hästintresse och välja ett yrkesprogram eller kratta för fortsatta högskolestudier och välja ett br ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Andreas Carlsson startar musikskola

Andreas Carlsson tar ännu ett steg i sin karriär och startar Academy of Music and Business i småländska Tingsryd. Låtskrivaren Andreas Carlsson, som är aktuell som coach och jurymedlem i "X factor" och tidigare varit jurymedlem i "Idol", är med och startar en musik- och entreprenörsutbildning i den småländska kommunen Tingsryd, där han själv växte upp.
Läs mer