16 apr 2019

Plugga till dövblindtolk – jobba på frilans

Vill du jobba med människor, lära dig ett annorlunda språk och göra något utmanande? För en dövblindtolk är ingen dag den andra lik.

Vad gör en dövblindtolk?

- En dövblindtolk tolkar genom taktil tolkning så att personen ”känner” språket istället för visuellt teckenspråk. Man berättar vad som händer, var man befinner sig, vilka som är där och i vilket sammanhang – så kallad syntolkning. Vi brukar säga att vi tolkar allt från vaggan till graven.

Sedan 2001 har Linda-Marie Sundbom arbetat som teckenspråks- och dövblindtolk på Tolkcentralen i Härnösand. Då hade hon just tagit sin examen efter fyra års studier vid Strömbäcks Folkhögskola. Innan dess studerade hon historia i Luleå.

Vilka fördomar möter du?

- Folk kan bli osäkra på vad de har framför sig och vet inte riktigt hur de ska bete sig. Men de brukar inte ha något emot det. Ibland kan de kanske prata med tolken men då förklarar jag att de får prata till brukaren.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

- Nationellt är behovet stort av tolkar. Men de utlysta tjänsterna är inte många. För mig var det lätt men så är det inte längre. Under senare år har det börjat komma många nya tolkar som kanske får börja på frilans. Nu är det tuffare på arbetsmarknaden för tolkar.

Linda-Marie tipsar: Så får du mitt jobb
  1. Teckenspråks- och dövblindtolk är ett spännande och varierande yrke där ingen dag är den andra lik. Man möter ständigt nya människor och situationer. Det ställer höga krav på tolken att vara både lyhörd, flexibel och socialt kompetent.
  2. En bred allmänbildning underlättar yrkesutövandet. Som teckenspråks- och dövblindtolk arbetar man i så oändligt många och varierande sammanhang.
  3. Den som vill veta mer om hur man utbildar sig kan läsa mer på blitolk.nu.
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Dansare – med kroppen som verktyg

Älskar du musik? En dansare förmedlar känslor och berättelser med kroppen. Nathalie är premiärdansös på Kungliga baletten. Tips: Så lyckas du som dansare. Sökfunktion: Hitta din dansutbildning En tuff arbetsmarknad väntar landets danselever efter att de tagit examen, rapporterar Dagens Nyheter. Efter tre års utbildning på folkhögskolan Balettakademin i Stockholm kan bara en tredjedel räkna med job ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Ta med barnen på sommarkurs

”Busiga och vilda broderier”, "Kreativt skrivande" och ”Coachande ledarskap” är exempel på de sommarkurser man kan läsa på folkhögskolan. För den som vill göra något annorlunda och utvecklande på semestern finns alla möjligheter – med eller utan barn. Sök bland alla sommarkurser på folkhögskolan Fridhems folkhögskola i Svalöv är en av de folkhögskolor med störst kursutbud i sommar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Folkhögskola: Ring till skolan

När du ska studera vid folkhögskola är det viktigt att du väljer inte bara kurs utan också skola med omsorg. De skiljer sig nämligen mycket åt. 

Läs mer