Projektarbetet: att hjälpa unga tjejer
07 nov 2011

Projektarbetet: att hjälpa unga tjejer

Projektarbetet är din chans att göra det du vill i gymnasiet. Tre tjejer från Göteborg struntar i betygen och satsar på att hjälpa ungdomar.

Atosa Pezeshki, Veronika Odetunde och Victoria Schultz är gymnasisterna som vill stärka andra tjejer. När det var dags för projekt­arbete ville de inte bara sitta inne och skriva. De har bestämt sig för att gå ut och förbättra unga tjejers självkänsla.

– Självkänsla handlar också om att lita på varandra, att tro på sina vänner, säger Veronica.

Tjejerna i projektet går i sexan. Tanken är att det ska bli lättare för dem att ta sig igenom skolan redan då – för det blir inte lättare i gymnasiet.

– I den åldern var man osäker på sig själv och ville se ut som skådisar och ­modeller. Man visste inte att alla människor är olika, säger Atosa.

Atosa, Veronika och Victoria hoppas att de ska kunna vara ett stöd. I sexan har man många tankar om livet som man kanske inte vill prata med sina syskon eller vänner om, resonerar de. Att de har olika bakgrunder ser de därför som väldigt positivt.

– Jag tror att det kan vara lättare att prata med någon man inte känner. Och det är viktigt att det är roligt, att de har kul, säger Veronica.

På schemat står bad, ansiktsmasker och självförsvar.

– Vi ska träffas varannan vecka, i ungefär tio veckor. Det kommer bli mycket jobb utanför skolan med planering inför träffarna. Men det ska gå, säger Victoria.

Tjejernas 3 tips till projektarbetet
  • Välj kompisar Arbeta med personer du känner dig säker med och som du vill jobba med genom hela ­projekt­arbetet.
  • Brinn Det är viktigt att du har kul och att du kan relatera till ditt projektarbete. Strunta i betyget, brinn för det du gör.
  • Planera Du kan inte tro att något bara händer. Allt vi säger och gör med tjejerna har vi planerat i förväg.
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 07 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Vård- och omsorgsprogrammet

Är du intresserad av människors hälsa, men vill inte nödvändigtvis bli läkare? På Vård- och omsorgsprogrammet lär du dig om vård, människans kropp och tankar, men också hur man bemöter folk på ett bra sätt. Programmet saknar inriktningar, istället har varje skola sina egna särskilda fördjupningar, som till exempel psykologi eller kostlära. Kolla med skolan du tänker söka till för mer information!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nollningen: Sexistisk mobbning

Kränkande nollning på gymnasieskolor. Elever vittnar om sexistisk mobbning och kränkande ”snygghetsparader”. Skolan tar nu krafttag mot problemen. Sexlekar, alkoholförgiftning och utpressningsförsök – varje år rapporteras det om skandaler i samband med ”nollningar” vid skolstarten på gymnasier, högskolor och universitet. Senast i raden är Gångsätra gymnasium på Lidingö, där elever vittnar om sexis ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Ny kontroll ger friskolor bakläxa

Skolinspektionen har skärpt kontrollen av friskolor och gör nu tillsyn innan skolstart. 3 av 26 granskade skolor måste rätta till brister för att få öppna i höst. – 32 ivriga barn ska börja i vår skola och lärarna är supertaggade inför höststarten. Så det måste bara gå bra, säger Lina Walin, rektor för Näshulta friskola utanför Eskilstuna, en av de nya friskolor som har fått ett föreläggande om br ...
Läs mer