04 sep 2012

Så hittar du din rätta roll på jobbet

Frida Olsson älskar när den ena dagen på jobbet inte är den andra lik, när hon måste tänka nytt hela tiden – gärna utanför ramarna – för att lyckas med en större utmaning. Då kan du tänka dig hur hon kände sig på sitt tidigare jobb.

Jobbet var att dagarna i ända skicka ut fakturor.

– Jag var helt slut på energi när jag kom hem på kvällarna, trots att jag hade både kolleger och chef som var jättebra, säger hon.

– Jag blev frestad att skriva fel på fakturan ibland, bara för att det skulle uppstå något problem som måste lösas med lite kreativitet, säger hon.

Anna-Lena Sundlin och Paul Sundlin som skrivit boken ”Ta din roll på jobbet!” rekommenderar att ta ett samtal med chefen om du vill röra dig i en ny riktning som ger mer plats för din personlighet (se nedan).

Det gjorde Frida – nästan av överlevnadsskäl. Hon tog initiativ till ett värdskapsprojekt på jobbet, och chefen sa ja.

– Vi tittade bland annat på hur vi kunde bli mer välkomnande mot besökare. 

Med den erfarenheten i bagaget insåg hon värdet av att bejaka sin personlighet, sa upp sig och fick jobb som värdskapsinspiratör på Söderhamns kommun. I dag är hon ansvarig för projektet att från grunden bygga upp ortens varumärke.

– Det är ett drömjobb för mig.



Hitta din roll

Undersök möjligheterna

Bestäm ett möte med din chef. Säg att du vill göra en avstämning kring din roll på jobbet. Du vill veta hur din roll på jobbet kan utvecklas så att din personlighet, kompetens och din lust till förändring även kan matcha organisationens mål.

Sök win win

Låt oss säga att du är noggrann och har sinne för detaljer. Då är dessa sidor utmärkta när en dator ska felsökas eller en ekonomisk kalkyl tas fram, men kommer lätt i vägen när det ska brainstormas fram nya idéer eller när ett utkast ska hinna lämnas in i tid. 

Acceptera sanningen

Finns möjligheter att förändra din roll i riktning mot vad du själv önskar? Om svaret blir nej, behöver du göra ett val: Överväger fördelarna ändå att stanna? I så fall får du gilla läget. Om inte är det dags att söka ett annat jobb.



Kristian Borglund
Senast uppdaterad: 04 sep 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-09-04

Två jobb – framtidens nya arbete

Att ha två svar på frågan om vad man gör, krockar med urgamla ideal på den svenska arbetsmarknaden. Men det ger arbetsglädje, hälsa och personlig utveckling, enligt experterna.  – Omväxling är positivt och innebär mindre tristess eftersom arbetet inte blir rutinartat. Med två jobb får man också möta flera olika människor och utveckla olika kompetenser hos sig själv, säger Nina Jansdotter, karriär ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-29

Så väljer du rätt kurs

Vi tog hjälp av experter för att reda ut vilka faktorer som är viktiga när man ska välja kurs för kompetensutveckling på jobbet. – Det absolut viktigaste är att vara tydlig med målet för utbildningen. Vad ska utbildningen resultera i? Se till att målet med utbildningsinsatsen är 
S-M-A-R-T, det vill säga Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsatt, säger Eva M Torsson, vd för Sveriges ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Inventera din kompetens

Sluta fokusera enbart på betyg och utbildning ­ ­– inventera istället din kompetens. Fackförbundet Unionen vill att alla medlemmar ska bli bättre på att marknadsföra sina kompetenser mot arbetsgivare och erbjuder därför individcoachning. – Det första du ska göra är att reflektera över vad du gjort, vad du kan och vad du vill fortsätta med, säger Monica Fagerström, coach på Unionen.En pl ...
Läs mer