17 maj 2013

Testa toppjobbet efter gymnasiet

Sverige behöver fler ingenjörer. Därför satsar Sveriges näringsliv och regeringen rejält på elever som går naturvetenskapliga programmet eller teknikprogrammet. ”Tekniksprånget” är projektet som innebär att elever får kvalificerade praktikplatser på teknikintensiva toppföretag, direkt efter gymnasiet.

Det här är något nytt i utbildnings-Sverige, att man praktiserar mellan gymnasium och högskola. Från deltagarens sida är det ett unikt tillfälle att prova på ett toppjobb utan att egentligen vara kvalificerad. Från företagens sida är det en möjlighet att visa vad det moderna näringslivet innebär, säger Staffan Eriksson, ansvarig för Tekniksprånget på IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

IBM är ett av de företag som är med i Tekniksprånget och upplever samarbetet med praktikanterna som inspirerande.

– Praktikanterna har tillfört en massa positiv energi och ett lite annorlunda angreppsätt för olika tekniska utmaningar. Den generationen som är födda med teknologin sätter sig mycket snabbt in i olika tekniska utmaningar och hittar snabbt nya sätt att ta sig an dessa utmaningar, säger Jonas Pergament, Partner & Nordic Mobile Solution Leader på IBM.

Kerstin Bergentz, 19 från Lund är en av deltagarna i projektet. Hon praktiserar på IBM där hon bland annat har fått jobba med att utveckla appar.

Det ger en otroligt förmånlig inblick i arbetslivet, att man får ser hur det funkar. Dessutom får vi prata med väldigt många ingenjörer om deras utbildning och vad det har lett till. Innan jag påbörjade praktiken visste jag att jag kanske vill bli civilingenjör, nu vet jag att vill bli civilingenjör och att jag tror teknisk fysik passar mig, säger Kerstin Bergentz.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 17 maj 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Frågor och svar om gymnasievalet

Undrar du vad du ska välja? Här svarar AllaStudiers expert Chris Wigh på de fem vanligaste frågorna om gymnasievalet. – Du ska välja både skola och utbildning, så utbudet är hur stort som helst. Kolla att kursutbudet på skolan passar dig. Är det en liten eller stor skola, och vad är du van vid? Tänk igenom vad som passar dig. – Skriv upp vad som är viktigt just för dig och se sedan vilken sk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Ny trend: Volontärarbeta på gymnasiet

Intresset för volontärarbete ökar bland riktigt unga. Åsa Holm gjorde sitt projektarbete på gymnasiet på barnhem i Ghana. – Vi lever i en värld som krymper, ungdomar är resvana och engagerade i frågor som berör världen, till exempel klimatet. Sociala medier som Facebook tror jag också gör att intresset för andra länder ökar, säger Eva Kaiser på Volontärresor som upplevt en fördubbling av antalet g ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Gymnasievalet – så går det till

Gymnasievalet närmar sig. Här är en kort guide över vad som ska göras när. Börja söka I slutet av januari eller början av februari får alla nior ett lösenord till intagningssajten www.gyantagningen.se hem i brevlådan. När du fått det gör du ditt val online. Sista ansökningsdagen Sista ansökningsdagen varierar beroende på vilken kommun du bor i. Kolla noga vad som gäller just dig.
Läs mer