08 okt 2021

Övertyga chefen om kursen

Hur lyckas du få arbetsgivaren lika övertygad som du själv om att du behöver kompetensutveckling? Vi frågade en expert om tips.

Det finns ingen laglig rätt till kompetensutveckling även om det i vissa kollektivavtal finns skrivelser att en viss pott pengar ska sättas undan till kompetensutveckling för personalen.  Alltså är du oftast hänvisad till din egen förmåga att motivera inför chefen att du behöver till exempel en kurs för att utvecklas. Charlie Levin, expert på kompetensutveckling på Unionen ger sina tips på vad du ska tänka på.

Se till att få utvecklingssamtal

– Diskussionen sker oftast under utvecklingssamtalet, så se först och främst till att du får regelbundna utvecklingssamtal. Det kan lätt glömmas bort eller prioriteras inte från arbetsgivarens sida.

Förbered noggrant argument på hur företaget gynnas

– Om arbetsgivaren ska betala är det viktigt att vara tydligt med vad de tjänar på det. Ett bra argument är alltid att arbetsgivare har nytta av att sina tjänstemän kan göra fler olika arbetsuppgifter om någon slutar, blir sjuk eller får ett nytt jobb.

Lyft frågan ofta på jobbet

– Fråga dig själv och dina kollegor: ”När lär jag mig saker?”. De flesta tänker att kompetensutveckling är lika med utbildning, men man kan hitta andra, billiga sätt att lära sig nya saker, till exempel genom att byta arbetsuppgifter med en kollega en dag eller åka ut och träffa leverantörer.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-09-04

Låt misslyckandet bli ett steg framåt

Efter en tung motgång i karriären är det frestande att kasta in handduken och säga: ”Nej, det här är nog inget för mig.” Men vänta – du drar kanske förhastade slutsatser.  De flesta har gjort insatser i karriären som gått snett, eller hamnar i situationer som har känts helt fel. Har det hänt dig också? Kanske är du i detta just nu? Då är det dags att upptäcka ett nytt sätt att betrakta dessa situ ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så får du chefen att betala för din kurs

Är du sugen på att gå en kurs  som vässar dig i karriären? Då har du två utmaningar: Först att hitta rätt kurs – och sedan att övertyga chefen om att pröjsa. Rätt kurs hittar du enklast genom att googla, eller gå in på exempelvis utbildning.se, och prata med andra i ditt nätverk som har gått liknande kurser. – Skriv ner vad som skiljer olika kurser åt vad gäller kostnad, tidsomfattning och vi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-12-12

Kompetensen är alltid viktig

Behovet av kompetensutveckling försvinner aldrig. Det är lika viktigt vare sig du är ny på arbetsmarknaden eller om det snart är aktuellt med en guldklocka från arbetsgivaren. – Det fina med kompetensutveckling är att det skapar nyfikenhet att lära sig ännu mer och får oss att växa, säger Charlie Levin, kompetensutvecklingsexpert på Unionen.Kompetensutveckling skapar nya möjligheter för både arbe ...
Läs mer