12 dec 2013

Kompetensen är alltid viktig

Behovet av kompetensutveckling försvinner aldrig.

Det är lika viktigt vare sig du är ny på arbetsmarknaden eller om det snart är aktuellt med en guldklocka från arbetsgivaren.

– Det fina med kompetensutveckling är att det skapar nyfikenhet att lära sig ännu mer och får oss att växa, säger Charlie Levin, kompetensutvecklingsexpert på Unionen.

Kompetensutveckling skapar nya möjligheter för både arbetsplatser och medarbetare. Det är ett sätt att hålla sig á jour och det spelar ingen roll om du är 25 och färsk från skolan eller om du börjar fundera på pensionen.

– Det är lika viktigt för alla. Däremot har jag ofta sett att chefen inte riktigt vågar fråga dem som jobbat länge på företaget om de önskar vidareutbildning. Samtidigt brukar medarbetarna ofta tycka att de inte har tid eller att de redan kan sitt jobb, säger Charlie Levin.

Han brukar försöka uppmuntra chefer att fråga alla på arbetsplatsen om vad de vill lära sig och på Unionen vill de uppmuntra medlemmarna att söka kompetensutveckling.

– Jag vill att de ska tänka lite mer på sig själva och vara öppna för att ta upp frågan om sin utveckling. De kan titta på hur de kan bli bättre på det de gör eller hur de kan prova nya arbetsuppgifter och skapa rotation på jobbet. Det skapar mer erfarenhet för fler och ger trygghet och välbefinnande, säger Charlie Levin.

Hos Unionen kan du få hjälp med rådgivning om kompetensutveckling och även ekonomiska bidrag för till exempel studielitteratur.

– Din kompetens är din trygghet på arbetsmarknaden men också ett verktyg för att hitta balans och nya utmaningar i karriären. Kunskap är en färskvara som måste fyllas på och uppdateras kontinuerligt under arbetslivet för att vi ska må bra på jobbet och bidra till tillväxten och näringslivets utveckling, säger Charlie Levin.

Senast uppdaterad: 12 dec 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Jobben som är svårast att rekrytera till

36 procent av arbetsgivarna har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Här är jobben som är svårast att hitta rätt arbetskraft till. En undersökning som arbetslivspanelen ManpowerGroup genomför varje år visar att svenska företag får det allt svårare att hitta rätt personal. 2011 uppgav 17 procent av tillfrågade arbetsgivare att de hade problem med att rekrytera personal med rätt kompeten ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-29

Så väljer du rätt kurs

Vi tog hjälp av experter för att reda ut vilka faktorer som är viktiga när man ska välja kurs för kompetensutveckling på jobbet. – Det absolut viktigaste är att vara tydlig med målet för utbildningen. Vad ska utbildningen resultera i? Se till att målet med utbildningsinsatsen är 
S-M-A-R-T, det vill säga Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsatt, säger Eva M Torsson, vd för Sveriges ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Skapa ditt eget varumärke

Ben bytte bort basketkarriären. Idag har han grundat Sveriges första parfymhus. Vägen till ett eget doftimperium gick via en konstskola. Hitta utbildningarna – sök direkt.

Läs mer