"Zombies är som en naturkatastrof"

I februari startar kursen ”Att överleva en zombiekatastrof” på Norra Stor Stockholms ABF. Redan innan kurskatalogen kommit ut har 35 personer anmält sig. Kursen utgår från hur vi kan lära oss mer om verkligheten genom zombieböcker och zombiefilm.

Vad kan vi lära oss av zombies?

– Zombies kan vi kanske inte lära oss så mycket av men litteraturen och filmerna. Man kan lära sig om hur isolerade människor kämpar mot omvärlden. Zombies är som en naturkatastrof. Du kan ju resonera med en vampyr men det är inget resonabelt med en zombie, säger kursledare Herman Geijer.

Vilken typ av zombies fokuserar ni på?

– Det är mest de långsamma. Men det skulle ju vara katastrofalt om man inte var förberedd på en springande zombie, som i 28 dagar senare. Man kan i och för sig diskutera om det är en zombiefilm... En långsam zombie som vaggar fram är komisk. Men det är inget komiskt med en zombie som kommer springande mot dig.

Vad ska jag tänka på om jag blir attackerad av zombies?

– Ta dig därifrån och lämna storstäderna. Som vapen skulle jag rekommendera en kofot eller något annat man har hemma. I TV-spel ska man ofta skjuta zombies. Jag tror inte att det är rätt väg, säger Herman.

Fråga SYV