Billig kurslitteratur för fattiga studenter

Billig kurslitteratur för fattiga studenter
Foto: Urban Brådhe

Det finns billiga alternativ till dyr kurslitteratur. Campusbutiken på Stockholms universitet säljer begagnat till bra priser.

Med en skral studiekassa och dyr kurslitteratur kan det vara svårt att få slantarna att räcka till. På Stockholms universitet har studentkåren löst problemet genom att dra igång Campusbutiken, en andrahandsbokhandel för kurslitteratur.

– Studenterna är överraskade och glada för att allt är så billigt och att de kan få pengar tillbaka på sina egna böcker, säger Sophie Atkins, 28, som är vikarierande butikschef på Campusbutiken.

Butiken är särskilt populär vid terminsstart. Då kan studenterna få stå i kö upp till en timme. Trots att butiken bara tar 20 procent av bokpriset i provision går verksamheten bra och omsättningen är hög. Medlemmar i studentkåren får rabatt.

– Vi försöker samarbeta med institutionerna så att vi kan lägga fram rätt böcker, säger Sophie.

Tidigare har hon pluggat holländska, engelska och kulturstudier i Holland, England och i Uppsala. I dag köper Sophie inga böcker i butiken eftersom hon jobbar på heltid. Men flera i personalen studerar och köper billiga böcker.

– Det är jättekul att jobba här! Min personal är jättefin. Det är viktigt för oss att det alltid finns böcker åt kunderna och det är en stolthet för personalen att de kan säga ”jag känner till den boken, den har gul rygg”. Vi kan många titlar utantill.

Tips: Hitta billig kurslitteratur

Internet
På nätet finns flera bokhandlare som har lägre priser än i butik. Sophie föreslår Lycknis eller Adlibris. Du kan också annonsera på olika forum och i sociala medier.

Sätt upp lappar
Skriv ner vilka böcker du vill bli av med och vilka du vill köpa. Sätt upp lappar på alla anslagstavlor på din skola eller institution. Glöm inte priser och telefonnummer.

Biblioteket
Många kursböcker finns på det lokala biblioteket eller går att beställa. Lite tråkigt är att du inte får stryka under eller anteckna i marginalen. Å andra sidan är det gratis.

Relaterat

Fråga SYV