18 okt 2021

Här tar eleverna över skollunchen

Är skolmaten dålig? Skulle du göra det bättre själv? På en skola i Malmö är det precis vad eleverna gjort.

Det hemlagade potatismoset var mycket uppskattat när eleverna tog över skolmatbespisningen på Frans Suell och Jörgen Kocks yrkesgymnasium i Malmö.

– Det var fantastiskt gott, stor skillnad från tidigare, säger Martina Rosberg, som går tredje året vid frisörprogrammet på skolan.

Från och med i går är det eleverna som står för all mat till skolans 1 300 elever.

– Vi sköter det mesta själva så det känns stort, säger Patrik Hultman, som går yrkesintroduktionen på restaurang och livsmedelsprogrammet.

Avtalet med Malmö skolkök är uppsagt och köket har byggts om för att klara de nya förutsättningarna.

De vill utnyttja kompetensen som redan finns på skolan i stället för att köpa in mat. Till lunchen fanns nybakt bröd från skolans bageri och nötkorven till potatismoset kom från det egna charkuteriet.

Från Skolverkets sida är man positiv till egenhushåll på skolorna, så länge det inte går ut över de övriga studierna.

– Det kommer det inte att göra, allt är väl anpassat efter studieplanen, säger Barbro Willners, gymnasiechef i Malmö stad.

Per Eklund

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-06-17

Gymnasiebetyg

Betygen man kan få på gymnasiet är A, B, C, D, E eller F. Men vad innebär de olika betygen och hur sätts de? Betygsskalan sträcker sig från A till F. Högsta betyg betecknas med A och lägsta betyg med E. Betyg för icke godkänt resultat betecknas med F. Om elevens frånvaro har gjort att läraren inte har tillräckligt underlag för bedömning av elevens kunskaper  sätts ett streck.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Gymnasieskolor satsar på E-böcker

Snart kan slitna skolböcker vara ett minne blott i svenska skolor. Till hösten 2010 blir Statsgymnasiet i Århus första skolan i landet att satsa på papperslös undervisning och i Jönköping satsar skolorna på läsplattor. Höstterminen blir en ny start för Statsgymnasiet i Århus. Då kommer man nämligen övergå till undervisning helt på bärbara datorer, smartboards och e-böcker, rapporterar Bogmarked ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Både praktiska och teoretiska utbildningar ger jobb efter studierna

Elprogrammet och fordonsprogrammet i gymnasiet leder till jobb. Men barn- och fritidsprogrammet och handels- och administrationsprogrammet ger mer arbetslöshet, visar en undersökning från Svenskt Näringsliv. Organisationen har gått igenom siffror från Statistiska centralbyrån om skillnader mellan hur de som går ut gymnasiets olika program klarar sig på arbetsmarknaden. Och skillnaderna är stora.
Läs mer