11 okt 2021

Tidig praktik ger känsla för hotellbranschen

På hotell- och turismprogrammet på Vipeholmsskolan i Lund får eleverna tidigt känsla för yrken inom hotellbranschen. Genom ett nytt samarbete med Elite Hotels är de ute på praktik redan första året.

På Hotell- och turismprogrammet på Vipeholmsskolan i Lund satsar man stenhårt på att få ut eleverna i verkligheten. Genom ett samarbete med Elite Hotels i Malmö går alla elever ut på praktik samtidigt under två veckor, redan i årskurs ett. Deras lärare Eva Lönn är också med, på plats.

      När vi nu ska ha tydligare yrkesinriktning enligt gymnasiereformen 2011, ville jag testa med att få ut eleverna på hotell, redan i årskurs ett.  Jag tycker det är viktigt att skapa förväntningar, att eleverna känner att det finns människor som vill satsa på dem, trots att de bara är 16 år, säger Eva.

Upplägget med Elite Hotels innebär att eleverna lär känna hotellen redan när de börjar gymnasiet, genom studiebesök hos ledningen, frukostbesök och även en övernattning på ett av hotellen. Föräldrarna får också komma dit på ett föräldramöte.  Allt för att förstå hur hotellet drivs och vilken roll eleverna spelar.

      Vi lär oss på ett annat sätt, här är det allvar i jämförelse med ett rollspel i skolan. Om man gör fel här, blir det liv i luckan, då blir det ju skit även för hotellet, säger Emil Fält. 16 som går första året på programmet.

Genom regelbundna praktikperioder på olika hotell eller turistföretag blir eleverna eftertraktade på arbetsmarknaden. Alla elever som går ut brukar har jobb.

      Det är svårt att hitta människorna med det lilla extra. Det är positivt att få de här framtida hotellmänniskorna redan från år ett, de är så positiva och vi behöver professionella människor för att lyfta statusen på branschen, säger Frederik Ekelund, hotelldirektör för Elite Hotell Savoy.

Mer om hotell och turism

Bli reseledare på gymnasiet

Res jorden runt för att ge service

Plugga hotellerist – starta hotell i Norge

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-03-29

Ansökan till gymnasiet

Här hittar du alla viktiga datum, länkar och tips inför ansökningen till gymnasiet. OBS! Tänk på att noga kolla just din kommuns datum eftersom de skiljer sig beroende på var i Sverige du bor! I slutet på januari eller början av februari får alla nior ett lösenord till den intagningssajt som finns i din kommun hem i brevlådan. När du fått det gör du ditt val online.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Alla studentflak är olagliga

Det är förbjudet att åka på lastbilsflak. Men alla ser mellan fingrarna när studenttågen drar fram genom städerna med flaken fyllda av jublande studenter. – Det finns ett undantag mot förbudet, för karnevalståg och studenttåg. Det finns regler som måste följas, bland annat får man köra max 20 kilometer i timmen och det måste finnas robusta skyddsräcken, säger C-G Wrangel, trafikchef vid polisen i ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här bestämmer eleverna på skolan

Eleverna på Väsby nya gymnasium fick en lyxigare skolstart i ett splitter nytt hus: "Vi har stort inflytande" – Vi har fått bestämma allt ifrån detaljer, som vilka stolar det ska vara, till hur lektionsmiljöerna i stort ska utformas. Eleverna på den här skolan har stort inflytande över det mesta, säger Matilda Lauridsen, 16, som ingår dels in elevkåren, dels i en särskild marknadsföringsgrupp som ...
Läs mer