07 okt 2021

Våga ta klivet från ditt tråktrygga jobb

Vantrivs du på jobbet och längtar efter förändring? Inspireras av Andreas Sjöberg som vågade ta ett vilt språng.

Andreas Sjöberg hade jobbat som socialarbetare i hela sitt vuxna liv. Som vakt på fängelse. Som samtalskurator för unga vuxna.Som socialsekreterare. Men för ett drygt år sedan tog han ett vilt språng.

-- Jag längtade efter förändring och sa upp mig från Sveriges mest trygga anställning på Göteborgs stad för att satsa på min pojkdröm.

Pojkdrömmen var att serva passagerare uppe i luften.

-- Jag älskade att leka flygpersonal och satte upp lappar i pojkrummet med texten ”spänn fast säkerhetsbältet” och bar vingar på kläderna. Mamma har skrattat gott åt det efteråt, haha.

Att förverkliga pojkdrömmen tog bara några månader.

-- Jag förberedde mitt cv i god tid, lite varje dag, och valde ut lite mindre flygbolag som på hemsidorna kändes både seriösa, personliga och spännande.

Han skickade in spontanansökningar och fick komma på intervjun hos DAT, Danish Air Transport, till ett jobb som flygvärd.

-- Jag bestämde mig tidigt för att min yrkeskompetens går att överföra till annan verksamhet, så på intervjun tog jag upp hur min bakgrund kan vara till nytta för dem.

Han fick jobbet. Och stormtrivs.

-- Så roligt som jag har i mitt arbete nu har jag aldrig haft.

Så vågar du ta språnget

Inse att du behöver förändring
”Om du börjar att vantrivas på ditt arbete, eller upplever att du sitter fast, då behöver du först inse att en förändring krävs. Det är inget allvarligt, utan bara något helt naturligt. Vi behöver alla utveckling, annars blir vi sjuka till slut.”

Tryggheten sitter i dig
”Det är inte i yttre faktorer -- som lönekuvertet, bostaden eller ditt nuvarande jobb eller yrke – som den egentliga tryggheten sitter. Tryggheten sitter i dina personliga egenskaper, dina förmågor, relationer och din attityd till livet. Den tryggheten kan du ta med dig överallt.”

Bytet ej oöverstigligt
”Det kan kännas mycket större än vad det faktiskt är att byta till något helt nytt. I själva verket handlar mycket om att få struktur och att ta ett steg i taget och att skriva upp checklistor som bockas"

Sök kurser som utvecklar dig

Hitta kurser som utvecklar dig i en ny riktning på utbildning.se

Kristian Borglund

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Jobben som är svårast att rekrytera till

36 procent av arbetsgivarna har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Här är jobben som är svårast att hitta rätt arbetskraft till. En undersökning som arbetslivspanelen ManpowerGroup genomför varje år visar att svenska företag får det allt svårare att hitta rätt personal. 2011 uppgav 17 procent av tillfrågade arbetsgivare att de hade problem med att rekrytera personal med rätt kompeten ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Hon vill bana väg för sin dotter

Man måste inte vara en stark karl för att bli framgångsrik inom byggbranschen. Det har Emelie Lindeberg bevisat med sin snickerifirma Snikk. Emelie Lindeberg, känd från tv-programmet ”Byggfuskarna”, har tilldelats årets Isabellestipendium som syftar till att belöna kvinnors arbete inom byggbranschen. För prissumman på 20 000 tänker hon köpa fler och bättre verktyg.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Yrken där lönen ökar mest

De svenska lönerna har i snitt ökat med 43 procent de senaste åren, enligt Dagens Nyheter. Här är de yrken som ökat mest — och minst. Att jobba i butik har visat sig vara en lönsam yrkesroll, åtminstone sett i procentuell utveckling. Under de senaste tolv åren har handelsanställdas löner ökat med hela 50 procent. Gruppens snittlön har stigit från 16.300 till 24.400 kronor.
Läs mer