16 apr 2019

Yrken där lönen ökar mest

De svenska lönerna har i snitt ökat med 43 procent de senaste åren, enligt Dagens Nyheter. Här är de yrken som ökat mest — och minst.

Att jobba i butik har visat sig vara en lönsam yrkesroll, åtminstone sett i procentuell utveckling. Under de senaste tolv åren har handelsanställdas löner ökat med hela 50 procent. Gruppens snittlön har stigit från 16.300 till 24.400 kronor.

Yrkesgruppen har gynnats av de så kallade kvinnopotterna, som ger extra påslag på kvinnodominerade områden. Butiksanställda som DN talat med tycker dock inte det är dags för hejarrop.

– Vi har fortfarande väldigt låga löner, säger Lilian Mårelius, som har jobbat inom detaljhandeln sedan 1976, till tidningen.

Gymnasielärare har dock tappat i lön jämfört med andra yrkesgrupper, visar tidningens genomgång. Vid år 2000 låg deras lön 300 kronor över riksgenomsnittet. 2011 var den 1 000 kronor lägre än snittet, enligt SCB:s lönestatistik. Ökning landade på 36 procent.

– Lärarnas löner har konsekvent hållits tillbaka sedan början av 1970-talet. Det här är en illustration av den nationella lärarkrisen, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, till DN.

De svenska lönerna låg i snitt på 20.300 kronor år 2001. Vid 2011 hade de stigit med 43 procent till 29.000 kronor.

Sök kompetensutveckling

Ett sätt att höja sin lön är att förbättra sin kompetens. Sök kurser i sökfunktionen för kompetensutveckling.

Mer om jobb och lön

Vill du se om din lön överenstämmer med snittlönen för ditt yrke? Besök Jobb och lön.

Johan Nylander
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Jobben som är svårast att rekrytera till

36 procent av arbetsgivarna har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Här är jobben som är svårast att hitta rätt arbetskraft till. En undersökning som arbetslivspanelen ManpowerGroup genomför varje år visar att svenska företag får det allt svårare att hitta rätt personal. 2011 uppgav 17 procent av tillfrågade arbetsgivare att de hade problem med att rekrytera personal med rätt kompeten ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Övertyga chefen om kursen

Hur lyckas du få arbetsgivaren lika övertygad som du själv om att du behöver kompetensutveckling? Vi frågade en expert om tips. Det finns ingen laglig rätt till kompetensutveckling även om det i vissa kollektivavtal finns skrivelser att en viss pott pengar ska sättas undan till kompetensutveckling för personalen.  Alltså är du oftast hänvisad till din egen förmåga att motivera inför chefen at ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Hitta starta eget-kursen

Många är intresserade att starta eget på deltid, visar undersökning. Korta kurser som hjälper i företagandet är därför efterfrågade. Vi hjälper dig hitta kursen. Folkuniversitets mitt-i-karriären-barometer visar att över hälften av alla yrkesverksamma svenskar vill byta jobb och ungefär en tiondel är intresserade av att starta eget på deltid. – Det var tydligt i vår undersökning att många vill sta ...
Läs mer