22 okt 2021

Det här vill vi helst plugga

Helst vill vi bli jurister, ekonomer eller läkare, men utbildningarna som ökar mest i popularitet är utbildningar inom IT, och till lärare.

Listan över de mest populära programmen har varit väldigt konstant de senaste åren, där traditionella och tydliga yrken lockar. Jurist-, socionom- psykolog- ekonom- och läkarprogrammet har flest sökanden på högskolan och på yrkeshögskolan lokförare, apotekstekniker och tandsköterska.

Läs mer:

Utbildningarna som garanterar jobb

YH-utbildningarna som leder till flest jobb

IT-studenter hett eftertraktade

Lite intressantare är det att titta på vilka utbildningar som ökar mycket i popularitet. De senaste två åren har antalet ansökningar ökat mycket till data-, lärar- och teknikutbildningar, och utbildningar inom hälsa/sjukvård på högskolan. På yrkeshögskolan är det utbildningar till virtualiseringstekniker som har allra störst procentuell ökning i antal sökanden de senaste två åren.

Vi ser att den generella trenden där det digitala tar över samhället avspeglar sig även i söktrycket till utbildningar.  Intresset för utbildningar som digital kommunikation och IT ökar, programmering har blivit coolt istället för nördigt, säger Martina Lindgren, marknads- och kommunikationsansvarig på Nackademin som driver flera utbildningar inom IT.

Josefine Persson går sista året på utbildningen ”System- och nätverkstekniker Virtuella system”, och hon är inte speciellt förvånad över att intresset ökar för utbildningen.

Virtualisering i sig har blivit stort, alla företag virtualiserar för att spara på hårdvara, yta och säkerhet. Sedan är det en häftig teknik, när man i en och samma dator kan ha flera servrar och flera operativsystem i gång samtidigt. Det sparar pengar och effektiviserar, säger Josefine Persson.

Populäraste utbildningarna

Flest sökande i första hand (universitet och högskola):
1. Juristprogrammet

2. Läkarprogrammet

3. Kandidatprogram i företagsekonomi

4. Juristprogrammet

5. Ekonomie Kandidatprogram

Flest sökande (yrkeshögskola):

1. Lokförare  

2. Apotekstekniker  

3. Tandsköterska 

4. Rådgivare inom bank och finansiering

5. Grafisk design 

6. Paralegal/juristassistent

7. Virtualiseringstekniker 

8. Speditör

9. Löneadministratör med HR-inriktning 

10. Integration

Utbildningar som har ökat mest i popularitet 2011-2013 (Yrkeshögskola):
1. Virtualiseringstekniker (314 procent ökning)

2. Breda utbildningar bygg- och anläggningsteknik (224 procent)

3. Nättekniker (222 procent)

4. Säljare med inriktning mot teknik inom vården (173 procent)

5. Byggnadsarbetare mot miljö (151 procent)

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 22 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Så klarar du den totala katastrofen

Staden är drabbad av jordbävning, alla flyr – men du reser dit. Låter det otroligt? Inte för dig som pluggat en speciell utbildning. Man kan fråga sig om det går att förbereda sig inför en katastrofsituation. Men oavsett om det gäller att hjälpa barn i konflikthärdar eller att fly från zombies finns en utbildning för det. I Skåne finns ett program för dig som vill hjälpa till efter översvämningar ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nu kan lärare få lämplighetsprov

Personer som inte har fallenhet för läraryrket ska sållas bort i särskilda prov till lärarutbildningarna. Regeringens besked om att utreda ett sådant lämplighetstest välkomnas brett. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) presenterade på tisdagen två olika utredningar med samma syfte: att stärka läraryrket. Den ena utredningen gäller karriärmöjligheterna för lärare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-03-11

Mingla rätt på jobbdagarna

Arbetsmarknadsdagen är här och det är äntligen dags att träffa potentiella arbetsgivare. Men hur gör man för att få ut mest av dagen och göra ett avtryck? Vi träffar två experter som tipsar.  Sofia Nordström, Coordinator student relations på Deloitte besöker ofta arbetsmarknadsdagar för att träffa studenter.  Hon tycker att man ska tänka på en arbetsmarknadsdag som ett mingeltillfälle och i ...
Läs mer