Det här vill vi helst plugga

Foto: Natanael Johansson

Helst vill vi bli jurister, ekonomer eller läkare, men utbildningarna som ökar mest i popularitet är utbildningar inom IT, och till lärare.

Listan över de mest populära programmen har varit väldigt konstant de senaste åren, där traditionella och tydliga yrken lockar. Jurist-, socionom- psykolog- ekonom- och läkarprogrammet har flest sökanden på högskolan och på yrkeshögskolan lokförare, apotekstekniker och tandsköterska.

Läs mer:

Lite intressantare är det att titta på vilka utbildningar som ökar mycket i popularitet. De senaste två åren har antalet ansökningar ökat mycket till data-, lärar- och teknikutbildningar, och utbildningar inom hälsa/sjukvård på högskolan. På yrkeshögskolan är det utbildningar till virtualiseringstekniker som har allra störst procentuell ökning i antal sökanden de senaste två åren.

Vi ser att den generella trenden där det digitala tar över samhället avspeglar sig även i söktrycket till utbildningar.  Intresset för utbildningar som digital kommunikation och IT ökar, programmering har blivit coolt istället för nördigt, säger Martina Lindgren, marknads- och kommunikationsansvarig på Nackademin som driver flera utbildningar inom IT.

Josefine Persson går sista året på utbildningen ”System- och nätverkstekniker Virtuella system”, och hon är inte speciellt förvånad över att intresset ökar för utbildningen.

Virtualisering i sig har blivit stort, alla företag virtualiserar för att spara på hårdvara, yta och säkerhet. Sedan är det en häftig teknik, när man i en och samma dator kan ha flera servrar och flera operativsystem i gång samtidigt. Det sparar pengar och effektiviserar, säger Josefine Persson.

Populäraste utbildningarna

Flest sökande i första hand (Högskola):
1. JuristprogrammetStockholms universitet

2. LäkarprogrammetKarolinska Institutet

3. Kandidatprogram i företagsekonomi, Stockholms universitet

4. Juristprogrammet, Uppsala universitet

5. Ekonomie KandidatprogramLunds universitet

Flest sökande (Yrkeshögskola):

1. Lokförare  

2. Apotekstekniker  

3. Tandsköterska 

4. Rådgivare inom bank och finansiering

5. Grafisk design 

6. Paralegal/juristassistent

7. Virtualiseringstekniker 

8. Speditör

9. Löneadministratör med HR-inriktning 

10. Integration

Utbildningar som har ökat mest i popularitet 2011-2013 (Yrkeshögskola):
1. Virtualiseringstekniker (314 procent ökning)

2. Breda utbildningar bygg- och anläggningsteknik (224 procent)

3. Nättekniker (222 procent)

4. Säljare med inriktning mot teknik inom vården (173 procent)

5. Byggnadsarbetare mot miljö (151 procent)

Fråga SYV