26 sep 2013

Fler akademikerbarn tar examen

På utbildningarna till civilingenjör, jurist, läkare och psykolog tar studenter med lågutbildade föräldrar inte ut sin examen i samma utsträckning som studenter med högutbildade föräldrar. Det visar en ny rapport som belyser hur studenternas sociala bakgrund påverkar genomströmningen i högskolan.

Att det är betydligt vanligare att välja högskolestudier om föräldrarna är högutbildade är väl känt. Men hur studenterna sedan presterar på högskolan beroende på social bakgrund har inte studerats i samma omfattning. I en ny rapport från Universitetskanslersämbetet har man följt upp i vilken utsträckning studenter på civilingenjörsprogrammet, juristprogrammet, läkarprogrammet och psykologprogrammet tar ut sin examen inom tre år efter den nominella studietiden.

På alla fyra utbildningar är examensfrekvensen lägre för studenter som har lågutbildade föräldrar. På till exempel juristprogrammet har 66 procent av studenterna med högutbildade föräldrar tagit ut en examen på programmet jämfört med 45 procent av studenterna med föräldrar som bara gått grundskolan eller annan förgymnasial utbildning.

Det krävs höga gymnasiebetyg för att komma in på läkarprogrammet, precis som för juristprogrammet, och även här finns en tydlig skillnad. Bland studenterna som kommer från akademikerhem har 90 procent tagit ut en läkarexamen medan andelen är betydligt lägre bland studenterna med lågutbildade föräldrar, 78 procent.

Även fyra andra yrkesexamensprogram som inte är lika långa som de fyra ovanstående har följts upp. Där är examensfrekvensen i stort sett samma oavsett social bakgrund. Föräldrarnas utbildningsnivå påverkar alltså framför allt studenter på de längre utbildningarna med minst fyra och ett halvt års studier på heltid.

– Många universitet och högskolor arbetar mycket med breddad rekrytering, att få fler ungdomar från hem utan studietradition att välja högskolestudier. Ett lika viktigt arbete är att se till att dessa studenter även fullföljer sina utbildningar och tar en examen, säger Helen Dryler, utredare på Universitetskanslersämbetet.

Sök högskoleutbildning

Sök bland alla kurser och program på högskolan i AllaStudiers sökfunktion

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 26 sep 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Design – plugga färg och form

Designer är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. AllaStudier hjälper dig förbereda och hitta utbildningarna. Läs också om Sofie som pluggar drömutbildningen i Malmö. Sökfunktion: Hitta din designutbildning Utbildningar inom design är populära – textil- och modedesigner är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. Som designer får du möjlighet att uttrycka dig konstnärligt och samtid ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om. Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska. – Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-03

Facebook på lektionen <br />– om du vill hänga med

Hon är forskaren och lektorn som möter sina studenter på Facebook: "Jag fick en del kritik i början"

Läs mer