Frisörelever blir blåsta på sin examen
23 sep 2015

Frisörelever blir blåsta på sin examen

Tjejerna valde en yrkesförberedande utbildning – nu när de ska ta examen har reglerna ändrats. Fakta: Så fungerar de nya reglerna.

Maria Cidell och hennes klasskamrater valde en yrkesförberedande utbildning inför gymnasiet. De ville bli frisörer.

Nu när de snart ska ta studenten får de veta att reglerna har ändrats. Nu måste de som går frisörlinjen på gymnasiet arbeta 3 000 timmar som lärlingar med lägre lön innan de kan ta gesällprovet och bli examinerade frisörer.

– Många som valde att gå frisör gjorde det just för att de skulle vara färdiga när de tog studenten, säger Maria Cidell.

Regeländringen innebär att man måste arbeta cirka två års heltid till en lägre lön.

– Hade vi vetat det här från början hade vi aldrig gått den här linjen, säger Maria Cidell.

Första 1 000 timmarna arbete får de som gått klart en frisörutbildning mindre än 50 procent av ingångslönen för en examinerad frisör.

– Vi kommer inte att ha en chans att flytta hemifrån. Det är så orättvist, man känner sig lurad, säger Maria Cidell.

Bakom avtalet står bransch- och arbetsgivarorganisationen Frisörföretagarna och Handelsanställdas förbund.

– Våra medlemmar anser att man inte är anställningsbar när man kommer från gymnasiet, säger Staffan Westman, utbildningschef på Frisörföretagarna.

Fakta: Så fungerar det
  • För att bli behörig frisör krävs att man avlägger gesällprov.
  • Frisörföretagarna och Handelsanställdas förbund har genom kollektivavtal/utbildningsavtal infört 3 000 timmar färdigutbildning för att kunna bli behörig frisör.
  • Det nya utbildningsavtalet började gälla 1/6 2010 och omfattar alla som är inne i utbildningssystemet.
Sofia Gustafsson
Senast uppdaterad: 23 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-20

Industritekniska programmet

Vill du jobba inom industri krävs det idag att du kan hantera den allra senaste tekniken, som datorer eller avancerade system. Samtidigt ska du vara en skicklig hantverkare, och det blir du om du läser industriteknik. Kurserna sträcker sig från utrustning till återvinning och du kan efteråt jobba med allt från svetsning till teknisk säljare. Fyra inriktningar finns: Driftsäkerhet och underhållHur ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Lysande utsikter – Fastighetsskötare

Praktiken lockade Alex Soto Serrano när han bestämde sig för att söka en plats på YH-utbildningen inom fastighetsförvaltning. Med bara veckor kvar på utbildningen ser han redan stora jobbmöjligheter direkt efter examen. Det finns gott om jobb inom fastighetsbranschen men ont om rätt kompetens. Därför är en utexaminerad fastighetsförvaltare attraktiv på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Så blir studierna lättare

Tänka strategiskt eller välja det du brinner för? Gymnasievalet är knepigt och kan avgöra din framtid. Men kom ihåg att plugget ska vara roligt.

Läs mer