09 sep 2021

Krav för att komma in på gymnasiet

Antagningskraven till gymnasiet varierar beroende på vilket program du ska söka. Det finns både program som är högskoleförberedande och program som är yrkesförberedande. Vi hjälper dig få koll på vad som krävs för de olika programmen. 

Högskoleförberedande program

För att komma in på ett högskoleförberedande program måste du ha godkända betyg i 12 ämnen. Förutom svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik måste du ha godkänt i:

Yrkesprogram

För att komma in på ett yrkesprogram krävs godkända betyg i 8 ämnen: I svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt i minst fem av grundskolans övriga ämnen.

Senast uppdaterad: 09 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-07

Projektarbetet: att hjälpa unga tjejer

Projektarbetet är din chans att göra det du vill i gymnasiet. Tre tjejer från Göteborg struntar i betygen och satsar på att hjälpa ungdomar. Atosa Pezeshki, Veronika Odetunde och Victoria Schultz är gymnasisterna som vill stärka andra tjejer. När det var dags för projekt­arbete ville de inte bara sitta inne och skriva. De har bestämt sig för att gå ut och förbättra unga tjejers självkänsla.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Så ska stressade elever slappna av

Magont och huvudvärk blir vanligare när gymnasielever i Lund stressar allt mer. Nu presentera skolorna förslag som ska stoppa utvecklingen. I en enkät uppger två av tre kvinnliga gymnasieelever i Lund att de känner stress flera gånger varje vecka. Problemet blir vanligare och allt fler säger också att de har besvär med huvudvärk och magont. – Många ungdomar känner att de måste vara duktiga i skola ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-16

Studievägledarens bästa tips inför gymnasievalet

Ingela Holmquist är studie- och yrkesvägledare på Östergårdsskolan i Halmstad. Här ger hon sina bästa tips till hur man ska tänka inför gymnasievalet!

Läs mer