08 okt 2021

Prins Daniel köpte sig förbi kön till Karolinska – nu anmäls utbildningen

0.1 på högskoleprovet räckte inte för att nå utbildningen i fysiologi. Då kom skattebetalarnas pengar väl till pass.

Prins Daniel studerar fysiologi vid Karolinska Institutet. Men prinsens betyg och resultat på högskoleprovet var inte tillräckliga för att komma in på utbildningen.

Då har hovet beställt en så kallad uppdragsutbildning, som kostar skattebetalarna 200 000 kronor via det kungliga apanaget. Problemet är att uppdragsutbildning bara gäller personalutbildning – och prinsen är inte anställd av hovet, rapporterar Aftonbladet.

– Om han inte kan vara arbetstagare, då kan man inte säga att det är en personalutbildning. Det här är en väldigt intressant fråga. Man får reda ut prins Daniels arbetsrättsliga status, och det verkar vara komplicerat, säger Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt vid Örebro universitet, till tidningen.

Nu har en privatperson anmält uppdragsutbildningen till Högskoleverket, som ska utreda ärendet.

Uppdatering: Efter en utredning kom Högskoleverket fram till att hovets köp av prins Daniels utbildning inte är olaglig, enligt Aftonbladet.

Relaterat:

Plugga som en prinsessa

Paris Hilton gör reklam för kåren – där prins Carl Philip pluggar

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

"Zombies är som en naturkatastrof"

I februari startar kursen ”Att överleva en zombiekatastrof” på Norra Stor Stockholms ABF. Redan innan kurskatalogen kommit ut har 35 personer anmält sig. Kursen utgår från hur vi kan lära oss mer om verkligheten genom zombieböcker och zombiefilm. Vad kan vi lära oss av zombies? – Zombies kan vi kanske inte lära oss så mycket av men litteraturen och filmerna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Usel rektor sänkte skola med Excel

Har du funderat på att ljuga i ditt CV och låtsas att du kan något du inte behärskar? En rektor i Helsingborg stängde skolan på ett ovanligt sätt. Några veckor före skolstart kom beskedet som en blixt från klar himmel: Den kristna friskolan Pauliskolan i Helsingborg läggs ner. Den förre rektorn gjorde fel i dataprogrammet Excel och därför upptäcktes inte bristen på pengar förrän det var för sent.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-16

Lady Gaga-trillingar jagas av CSN

Bröderna jagas för fusk med studiemedlet. Här dyker de upp - i världsstjärnans musikvideo. Tre svenska trillingar har hamnat i blåsväder. CSN har polisanmält bröderna som mellan 2007 och 2010 ska ha använt förfalskade betyg och intyg för att kvittera ut stora summor pengar för utlandsstudier i Kalifornien och Japan. Enligt CSN rör det sig om 770 000 kronor.
Läs mer