Förslag på utbildningar
Jobbutsikter för Brunnsborrare m.fl.
På ett års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att det är små till medelstora möjligheter till arbete för Gruv- och stenbrottsarbetare. På fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att det är små till medelstora jobbmöjligheter för Gruv- och stenbrottsarbetare.
*Källa: Arbetsförmedlingen 2023
Små till medelstora jobbutsikter
Inom ett år
Det finns cirka 4400 yrkesverksamma gruv- och stenbrottsarbetare i Sverige, varav cirka 4 procent är kvinnor och 96 procent är män. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.
Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara konkurrens om jobben för gruv- och stenbrottsarbetare under det närmaste året. Det innebär att personer som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha små till medelstora möjligheter till arbete.
Även på 5 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för gruv- och stenbrottsarbetare kommer vara små till medelstora.
Den sammanvägda bedömningen för 2026 bygger på följande tre faktorer:
- Antalet gruv- och stenbrottsarbetare som väntas gå i pension de närmsta fem åren beräknas vara oförändrad
- Antalet personer som skulle kunna börja arbeta i yrket de närmsta fem åren beräknas öka
- Antalet gruv- och stenbrottsarbetare som efterfrågas de närmsta fem åren förväntas öka
Förklaring till prognoserna:
- Mycket stora möjligheter: Efterfrågan på arbetskraft i yrket är betydligt större än utbudet. Konkurrensen om jobben är mycket liten.
- Stora möjligheter: Efterfrågan på arbetskraft i yrket är större än utbudet. Konkurrensen om jobben är liten.
- Små till medelstora möjligheter: Efterfrågan på arbetskraft i yrket är tillfredsställt, och det förekommer konkurrens om jobben.