Järnvägsingenjör

John Ericsson Institutet
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Distans
420 yh-poäng
Heltid
Kommande starter

Plats & start


Distans
2024-08-01

Distans
2025-08-01

Järnvägsingenjör

Framtiden ser väldigt ljus ut för järnvägsingenjörer 

Järnvägsbranschen skriker efter fler medarbetare. Det byggs många nya stambanor och de gamla ska underhållas. Det är därför lätt att få jobb som järnvägsingenjör och framtiden ser väldigt ljus ut. Att det dessutom är ett kreativs och relativt fritt jobb är ju bara extra bonusar.

Eftertraktad yrkesroll
Det finns alldeles för få järnvägsingenjörer i Europa i dag och särskilt i Sverige. Det satsas även stora summor på järnvägen så behovet av utbildade järnvägsingenjörer är enormt. Arbetet är spännande och omväxlande, där du använder såväl teoretiska som praktiska färdigheter. En examen ger dig fantastiska möjligheter att välja var du vill jobba någonstans.

Vad lär man sig?
På YH-programmet Järnvägsingenjör får du lära dig saker som underhållsteknik, spårgeometri och tågdrift. Du lär dig även om järnvägens kraftförsörjning och elsystem. Du kommer lära dig att upprätta handlingar som innehåller ritningar och 3D-modeller för projektering samt tillämpa gällande regler och säkerhetsföreskrifter vid arbete i spårmiljö. Du kommer även att lära dig att samordna och arbetsleda teknisk personal. Samt massor av andra saker så klart.

Praktikperioder
En tredjedel av tiden sitter du inte i skolbänken, istället praktiserar du på olika branschföretag. Du får en god inblick i yrkesrollen och möjlighet att knyta viktiga branschkontakter som leder till jobb efter examen. Några av dina blivande kollegor kommer du kanske möta redan i klassen.

Utbildningen är på distans
Utbildningen är på distans med cirka 4 fysiska träffar. Det går därför att ansöka till utbildningen oavsett var i Sverige du bor.

Nära samarbete med branschen
John Ericsson Institutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp.

Denna utbildning är framtagen i samarbete med bland annat AFRY, Broby Spår AB, MyVi AB, Rejlers Sverige AB, Licab AB, Ikonett AB, Crabat AB, SiO Signalteknik AB, Anker AB Spårteknik, RRC Rail AB, Scandinavian Track Group AB (STG), Ramböll, Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer (FSJ),Infraservicegroup, Sweco Sverige AB, Heab Entreprenad AB, Byggföretagen, BDX Rail, WSP Sverige AB, Alstom Sverige, Sveab Järnväg, Norconsult AB, Trafikverket.

Cirka 9 av 10 får jobb
Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här. Enligt uppgifter från YH-myndigheten har ungefär 9 av 10 ett kvalificerat jobb när de tar examen från en YH-utbildning.

YH-programmet Järnvägsingenjör är kostnadsfri
Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma. Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

Alla studerande på våra utbildningar har tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.

Några av yrkessrollerna som utbildningen leder till:
Projektör (BESTK)
Arbetsledare
Entreprenadingenjör
Projektingenjör
Uppdragsledare/projektledare

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.

2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.

3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.

4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Särskilda förkunskaper

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:

  • Matematik 2, 100p
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p

John Ericsson Institutet

Marknadsledande på utbildningar inom fastighetsbranschen

Vill du ha en rolig studenttid och ett stimulerande jobb när du är klar? Välkommen till John Ericsson Institutet som är marknadsledande på yrkesutbildningar inom fastighetsbranschen. Hos oss hittar du skräddarsydda utbildningar för Fastighetsförvaltare, Fastighetsingenjörer och Fastighetstekniker. Välj om du...


Läs mer om John Ericsson Institutet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Järnvägsingenjör
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

John Ericsson InstitutetRecensioner

Det finns inga recensioner för Järnvägsingenjör

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Järnvägsingenjör från John Ericsson Institutet, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön