11 okt 2021

Här är politikernas skolbetyg

Annie Lööf var bäst i klassen, Göran Hägglund och Jimmie Åkesson medelmåttor. Här är partiledarnas skolbetyg.

Näringsminister Annie Lööf (C) gick ut gymnasiet samhällsvetenskapliga linje med MVG i alla ämnen, motsvarande 5,0 med de gamla sifferbetygen. Justitieminister Beatrice Ask (M) var uppenbarligen också ambitiös, med 4,9 från humanistisk linje. Hennes partikamrat kommunalrådet Magnus Sjödin i Sundsvall, hade måttliga 2,1.

Snittet för landet statsråd, partiledare och kommunalråd i de 20 största kommuneran låg på 3,8, visar Lärarnas Tidnings genomgång.

Språk och samhällskunskap tycks ha passat de flesta bättre, medan det gick sämre i matte, naturkunskap och estetiska ämnen.

Det är känt att finansminister Anders Borg (M) hade en etta i matte. Det bottenbetyget kan till och med ses som en resurs, enligt statsvetaren Jenny Madestam.

– Han har gjort en resa, tagit igen det med råge och lyckats i alla fall, säger hon till tidningen.

Övrig intressant information som presenterar i genomgången är till exempel att Göran Hägglund inte har någon högskoleutbildning eller att Jimmie Åkesson fick IG i idrott och hälsa.

Partiledarnas betyg

Partiledarnas snitt i slutbetyget från gymnasieskolan. Under 1982–1984, då den genomsnittlige politikern lämnade gymnasiet, låg betygssnittet på 3,2. Det maximala 5,0 motsvarar MVG i alla ämnen.

Annie Lööf (C): Samhällsvetenskaplig linje – 5,0.

Åsa Romson (MP): Estetisk-praktisk linje (tvåårig) – 4,4.

Jonas Sjöstedt (V): Social linje (tvåårig) – 4,3.

Gustav Fridolin (MP): Medieprogrammet – 4,1.

Stefan Löfven (S): Ekonomisk linje (tvåårig) – 3,7.

Fredrik Reinfeldt (M): Naturvetenskaplig linje – 3,6.

Jan Björklund (FP): Samhällsvetenskaplig linje – 3,5.

Göran Hägglund (KD):
 Social linje (tvåårig) – 3,2.

Jimmie Åkesson (SD):
 Samhällsvetenskapsprogrammet – 3,5.

Källa: Lärarnas tidning, 2012-11-28.

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Både praktiska och teoretiska utbildningar ger jobb efter studierna

Elprogrammet och fordonsprogrammet i gymnasiet leder till jobb. Men barn- och fritidsprogrammet och handels- och administrationsprogrammet ger mer arbetslöshet, visar en undersökning från Svenskt Näringsliv. Organisationen har gått igenom siffror från Statistiska centralbyrån om skillnader mellan hur de som går ut gymnasiets olika program klarar sig på arbetsmarknaden. Och skillnaderna är stora.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Stipendierna ger honom chansen

Snowboardåkaren Jesper Carlqvists nyckel till framgång har varit stipendier. Nu ska han söka till ett snowboardgymnasium. Här hittar du stipendietipsen. Jesper Carlqvist, 15, kommer från Viksjö utanför Stockholm. Vid svenska mästerskapen i snowboard 09/10 blev han tvåa i ­half­pipe och trea i slopestyle i ungdomsklassen. Förebilderna är Niklas Mattsson och bröderna Halldor och Eiki Helgason.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Så gör du den perfekta semlan

Vad är hemligheten bakom en perfekt semla? Det vet Therese Vesterholm, en av årets finalister i SM för Unga Bagare. Therese Vesterholm bakar just nu mellan 100 och 200 semlor per dag. Hon är nämligen mitt inne i praktikdelen av sin YH-utbildning för bagare och konditorer vid Österänggymnasiet i Kristianstad. Det är en av landets absoluta spetsutbildningar på området, hela 5 av totalt 12 finalister ...
Läs mer