12 sep 2023

Yrkesutbildningar

En yrkesutbildning är perfekt för dig som vill komma i arbete snabbt. En yrkesutbildning är ett smart val och ger bra chanser till ett första jobb, en karriär i en bransch, att starta eget företag, plugga vidare eller att arbeta utomlands.

Yrkesutbildningar innefattar en mängd olika typer av utbildningar, med olika inriktningar. Många utbildningar leder direkt till en yrkestitel, men inte alla. I regel är kurserna korta och praktiska och många är så kallade diplomutbildningar eller certifikatutbildningar. En del utbildningsarrangörer är privata, medan andra och går under statlig insyn.

Här kan du söka bland yrkesutbildningar och diplomutbildningar

Hur vet jag att yrkesutbildningen håller bra kvalitet?

De yrkesutbildningar som går under statlig insyn, måste hålla en viss kvalitet för att få drivas. Privata utbildningar står inte under någon kontroll så kontrollera med branschförbund inom yrkesområdet hur erkänd utbildningen är och om den leder till ett nationellt eller internationellt diplom.

Får jag någon examen efter yrkesutbildningar?

Det finns inte någon generell examen för yrkesutbildningar men många av kurserna leder till ett diplom, certifikat eller gesällbrev.

Vad kostar en yrkesutbildning?

Att läsa en yrkesutbildning är gratis och studiemedelsberättigad om anordnaren är statlig. Om det är en privat utbildningsarrangör kan du behöva betala en avgift för utbildningen. Priset varierar mellan olika utbildningar och arrangörer. De privata utbildningsanordnarna har ofta förmånliga bankavtal där du kan låna pengar till kursavgiften.

Senast uppdaterad: 12 sep 2023