15 aug 2022

Försäljnings- och serviceprogrammet

Bor det en säljare i dig? Eller har du alltid drömt om att driva ett framgångsrikt företag? Eller lockar personalchef som ett framtida yrke?

Allt detta och mycket mer kan du lära dig om på Försäljning-och serviceprogrammet. Vill du dessutom ut och jobba direkt efter gymnasiet är detta en perfekt match. 

Vad får du lära dig på programmet?

När du läser försäljnings- och serviceprogrammet får du öva på att möta olika människor och hur du utvecklar en relation med affärskontakter. Du får kunskaper i att söka, analysera och värdera information. Under programmets gång jobbar du ofta i projektform vilket tränar dig att vara företagande.

Exempel på yrken du kan jobba med efter programmet:

  • Butikssäljare
  • Företagssäljare
  • Inköpsassistent
  • Kundtjänstmedarbetare
  • Lagerarbetare
  • Marknadsassistent

Jag går programmet nu

Pontus Hansson är 17 år och läser Handels- och administrationsprogrammet* på Jensen Gymnasium i Helsingborg. Han älskar att spela golf och drömmer om att starta en egen modebutik.

Varför valde du att läsa Handels- och administrationsprogrammet?

– Därför att jag är intresserad av handel. Jag arbetar redan i butik och vill ha långsiktig erfarenhet.

Vad är det bästa med din utbildning?

Att man lär sig mer än vad man tror. Till exempel om att starta eget företag och att ta hand om kunder.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa Handels- och administrationsprogrammet?

– Det är viktigt att vara intresserad av just den här branschen och att vilja ha eget företag och sälja. Du behöver också vara motiverad och engagerad.

Så säger läraren

Camilla Söderblom är lärare på Handels- och administrationsprogrammet, Jensen Gymnasium i Helsingborg.

Vilka är styrkorna i Handels- och administrationsprogrammet?

– Vårt motto är ”Träning för verkligheten”. Därför genomsyras utbildningen av verklighetsförankrade moment, samt gästföreläsare, studiebesök och inte minst att man får driva UF-företag i trean.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Våra elever kommer ofta till oss med en god förståelse för exempelvis marknadsföring, sedan bygger vi vidare på det. Som person bör man vara företagsam, serviceminded och kreativ.

*Programmet heter numera "Försäljnings- och serviceprogrammet". Intervju från 2013.

Senast uppdaterad: 15 aug 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Sökes: 10 000 till fastighetsbranschen

Ansökningarna till gymnasieskolans yrkesprogram fortsätter att minska enligt Skolverket. Samtidigt skriker många branscher efter utbildad personal med just dessa inriktningar. Fastighetsbranschen är en av dem. – Vi behöver anställa 10 000 personer de närmaste tio åren, bara med anledning av pensionsavgångar, lägger man sedan till personalomsättning och tillväxt behövs 16 000, säger Madeleine Riet ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Hon lär eleverna att spara

Informatören Vera-Linn Karlsson åker runt till svenska gymnasieskolor och föreläser om sparande och privatekonomi i ett skolprojekt. Obetalda snabblån ökade med 62 procent hos Kronofogden förra året, och ungdomars andel ökar. För att råda bot på okunskapen om hur man sköter sin ekonomi har privatekonomi fått mer plats i samhällskunskapsundervisningen på gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-01

Svenska elever svaga i problemlösning

Svenska 15-åringar presterar under OECD-genomsnittet i ett kompletterande PISA-prov som testar elevers förmåga att lösa problem. – Det är ett oroande resultat att svenska elever även på detta område presterar under snittet. Problemlösningsförmåga har alltmer uppmärksammats som viktig för framgång i utbildning och arbetsliv. Den här nya studien har gett oss en viktig signal, säger Helén Ängmo, över ...
Läs mer