Ett fjärde gymnasieår är tillbaka

Nu återinförs ett fjärde år på teknikprogrammet på försök. Tio gymnasieskolor runt om i landet blir först ut med att köra igång ett fjärde år till hösten.

Inom de närmaste åren kommer många gymnasieingenjörer gå i pension och det utbildas för få högskole- och gymnasieingenjörer för för att täcka de behoven.

Därför införs på försök det fjärde gymnasieåret på teknikprogrammet, där målet är att eleverna ska vara "anställningsbara", få jobb, efter examen. 1/3 av utbildningen ska vara praktik och efter utbildningen får man ut en gymnasieingenjörsexamen. Tre olika inriktningar finns att välja på: Samhällsbyggande, Informationsteknologi och Innovation och produktion.

"Alla elever är garanterade jobb"

Skanskagymnasiet i Växjö är en av de tio gymnasieskolor som har blivit beviljade att starta ett fjärde år på teknikprogrammet till hösten.

– Det unika med programmet är att samtliga elever som kommer ut blir erbjuden jobb på Skanska. Vi kommer att ha 30 platser på programmet och har ett behov att anställa minst det dubbla varje år de närmaste åren, berättar Magnus Birgersson, rektor på skolan.

Efter det fjärde året på Skanskagymnasiet blir man "produktionsingenjör" och tanken är att man ska ha en arbetsledande ställning inom byggbranschen, med ansvar för till exempel organisation, logistik, arbetsmiljö, ekonomi och  kvalitet.

Skolan, liksom de övriga nio gymnasieskolorna som blivit beviljade, är riksrekryterande och räknar med att få sökande från hela landet.

–Vi har ett internat på skolan där våra elever bor. Privat boende är svårt att hitta här i Växjö eftersom Linnéuniversitetet finns här också med många studenter som ska ha boende, säger Magnus.

Läs mer om fjärde året på teknikprogrammet - gymnasieingenjör här.

Vem kan söka?

  • Du som efter våren 2011 går ut tredje året på det nuvarande teknikprogrammet, eller ett specialutformat program närliggande teknikprogrammet
  • Du som har har slutbetyg från ett fullständigt program enligt ovan. Vidare ska den sökande ha lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng för att vara behörig. I de godkända betygen ska följande kurser ingå: Matematik C, Fysik A, Kemi A, Engelska B och Svenska B eller Svenska som andraspråk B, Teknik människa samhälle, Teknikutveckling och företagande eller motsvarande kurser.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021