GIH-studenten: "Här ska man gå om man vill bli något"

Elin Nyström vill sprida sitt idrottsintresse till fler ungdomar. Därför har hon valt att plugga på GIH.

Gymnastik- och idrottshögskolan är mer känt under förkortningen GIH. Hit har idrottsintresserade människor sökt sig ända sedan 1813. I dag räknas det som världens äldsta idrottshögskola, men det betyder inte att skolan bara vilar på gamla anor. GIH erbjuder en modern högskoleutbildning och till sommaren kommer de dessutom att inviga nya lokaler på sitt campus bakom Stockholms Stadion.

Ett av de mest uppskattade programmen är Ämneslärarprogrammet med inriktning på idrott och hälsa, tidigare bara kallat lärarprogrammet. En av studenterna är Elin Nyström som nu är inne på sitt andra år.
– Jag har velat bli idrottslärare sedan gymnasiet. Jag hade väldigt bra idrottslärare och de tog med oss på studiebesök hit. De hade utbildat sig på GIH, säger hon.

Ett stort idrottsintresse har påverkat hennes val av karriär. Hon har tidigare hållit på med allt från innebandy och hockey till kampsport, men i dag vill hon i stället lära andra.

– Jag skulle rekommendera den här utbildningen till idrottsintresserade som inte bara är tävlingsinriktade utan har som mål att lära ut till andra. Man ska gilla idrott och ha en tro på att andra kan lära sig, säger Elin Nyström.

Hon är inne på sitt andra år och ska strax ut på verksamhetsförlagd utbildning, VFU, som är en praktik på en skola där de får prova på att jobba som idrottslärare under handledning.

Första terminen på GIH består av teori medan andra terminen är mer praktisk. Under andra året läser studenterna teoretiska kurser samtidigt som de har praktisk utbildning i till exempel dans och simning.

Elin Nyström trivs på skolan.
– Det är jättebra lärare som vill skapa ett bra lärandeklimat och vill att vi ska bli bra lärare, säger hon.

Hur kommer det sig att du sökte dig till GIH?
– Jag fick från många att GIH är den bästa idrottslärarutbildningen i Sverige och det är här man ska gå om man vill bli något.

Läs mer

Länk till utbildningen

Senast uppdaterad: 20 mar 2012