07 okt 2021

Nu vill vi ta barnen med på kurs

Glöm föräldraledighet med lata dagar i hemmets lugna vrå. Dagens föräldrar vill utvecklas och lära sig nya saker – gärna tillsammans med sina barn.

– Vi ser ett starkt ökat intresse för kurser för föräldralediga. Många vill inte bara gå hemma utan tar upp ett gammalt intresse under föräldraledigheten, säger Anna Svensson, marknadskommunikatör på Folkuniversitetet.

Folkuniversitetets kursutbud för föräldralediga har utökats kraftigt de senaste åren på grund av att efterfrågan ökat betydligt. 2008 fanns inga kurser för föräldralediga, idag finns ett flertal ämnen bland annat foto, skrivande, språk och klädsömnad.

En annan stark trend på studieförbunden är att intresset för det gamla hantverket ökar, kurser inom till exempel silversmide, keramik och stickning fylls upp snabbt.

 – Vi har sett en trend att man vill smycka sig med saker man gjort själv, nu verkar det som om man vill göra personliga saker till sitt hem. Det kan handla om att snickra eller klä om möbler, tova eller dreja en kruka till trädgården, säger Ulla Wittig, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan.

Tips på trendiga kurser

Keramik

Silversmide

Möbeltapetsering/renovering

Stickning

Kurser för föräldralediga

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-09

Lakrits på kvällskurs – det nya svarta

Har du inget att göra på kvällen? Det senaste inom kursvärlden är after work med olika teman. Här hittar du höstens bästa kurser. Till Medborgarskolan i Stockholm kan man dra med sig kollegerna och gå på lakritsprovning efter jobbet. Enligt Eva Levin, verksamhetschef på Medborgarskolan, är lakrits det nya svarta. – Lakrits är det som gäller just nu, det är jättepopulärt, säger hon.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

Här pluggar du gratis till personlig tränare

På Katrinebergs Folkhögskola finns utbildningen till personlig tränare som är gratis och berättigar till studiemedel. Det är unikt. Här kan du läsa mer om utbildningen! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-18

Komvux på distans, individanpassad utbildning

Lisa studerar på distans på NTI-skolan. Det finns över 250 kurser att välja mellan, man kan välja studietakt själv och det är CSN-berättigat. Här är Lisas tankar om studierna på distans!

Läs mer