Visa allastudier.se som: Mobil

Planera ditt nya liv i sommar

Sugen på att gå en utbildning eller att byta jobb efter sommaren? Ta vara på sommarledigheten för att reda ut tankarna. Vi pratar med karriärvägledaren Cecilia Medina för tips.

Under sommarledigheten är det vanligt att göra någon sorts livsbokslut och fundera på vad man vill göra framöver.

­– Medan man fyller på med energi under ledigheten så finns tid för eftertanke. Många känner att man vantrivs med det man gör och vill inte gå tillbaks efter semestern. Men man har ofta svårt att plocka ner sina tankar, säger Cecilia Medina, karriärvägledare och egenföretagare.     

Planera tid för research

För den som verkligen vill slå slag i saken är sommarledigheten ett bra tillfälle, eftersom det finns tid att göra strukturerad research.

– Ställ klockan lite tidigare än resten av famlijen eller ta en regnig dag och planera tid för att sitta vid datorn. Sätt inte upp hinder för dig själv som att ”jag har inte råd att studera för jag kan inte ta studiemedel”. Ta istället reda på fakta och förutsättningar så att du vet vad du har att förhålla dig till. Utred alla alternativ.

Hitta studie- och yrkesvägledare

För den som vill ha professionell hjälp under sommaren, finns det goda möjligheter att komma i kontakt med studie- och yrkesvägledare.

– Det är lägre tryck på studie- och yrkesvägledarna på sommaren, även om de också har semester. Är du för sent ute för att starta utbildning till hösten så är det bra att veta att många utbildningar även startar på våren och då kan man komplettera sina behörigheter på Komvux under hösten, säger Cecilia Medina.

Tips till dig som funderar i sommar

Gör Arbetsförmedlingens intressetest
När du gör Arbetsförmedlingens intressetest får du svara på ett stort antal frågor och får sedan förslag på flera yrken som passar dig och vilka utbildningar som leder dit.

Planera strukturerad research
Det är lätt att skjuta upp jobbiga saker på semestern. Planera in tid i kalendern då du verkligen sitter och jobbar med att ta fram fakta, ringer samtal och får fram de förutsättningar du behöver för att ta ett väl underbyggt beslut.

Ta kontakt med studie- och yrkesvägledare
Via kommunen kan du komma i kontakt med studie- och yrkesvägledare som vägleder mot högre studier, de finns på Komvux eller vägledningscenter. Om du vet att det är högskolestudier det gäller, hör av dig till högskolans vägledare på institutionerna.

Relaterat

Gör en sen anmälan till högskolan

Sista ansökningsdatum till Komvux

Undvik stressen innan terminsstart

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 jun 2015

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön