Visa allastudier.se som: Mobil

Studentkravaller i London

Fönster krossades och skräp sattes i brand. Kraftigt höjda terminsavgifter låg bakom oroligheterna.

Det blev våldsamt när mer än 20 000 universitetsstudenter protesterade i London mot de kraftigt höjda studieavgifter som den brittiska regeringen ska införa. Drygt 30 personer greps av polis.

Det var en grupp demonstranter som stormade det konservativa regeringspartiets lokaler Millbank i centrala London. De protesterande hade tagit sig upp på byggnadens tak, några av dem med halsdukar för ansiktet och viftande med fanor.

Minst 20 demonstranter tog sig också in i lobbyn och vandaliserade inredningen, innan de möttes av polis med batonger. En eld tändes utanför entrén där en stor folkmassa pressade på.

Vid 16-tiden svensk tid hade ytterligare ett stort antal personer tagit sig in byggnaden genom krossade fönster.

Men den nationella studentkåren i Storbritannien (NUS) tog avstånd från våldsamheterna och dess ledare Aaron Porter kallade våldet för "föraktligt".

– Jag fördömer absolut våldsamheterna, sade han till det brittiska mediebolaget BBC.

Enligt NUS bedömning var det betydligt fler än 20 000 som gått ut på gatorna i London. Tidigare under dagen skrev Aaron Porter i ett twittermeddelande att han var "stolt över att 50 000 kommit för att demonstrera fredligt. De som är här för att bruka våld borde skämmas".

När polisen slutligen fick kontroll över situationen hade sammanlagt 14 människor skadats varav sju poliser. Drygt 30 personer greps i samband med oroligheterna och lobbyn i den attackerade byggnaden var svårt vandaliserad.

Det våldsamma upploppet tycks ha kommit helt oväntat för den brittiska polisen och chefen för Londonpolisen Paul Stephenson lovade en noggrann utredning om vad som egentligen gått snett.

– Scenerna vi sett i dag både inne i och utanför Millbank är helt och hållet oacceptabla och uttryck för ett ovärdigt beteende. Det är en skam för London och det är en skam för oss, sade han.

Bakom studenternas frustrationen ligger de kraftiga nedskärningar som aviserats av de brittiska regeringen – ledde av konservativa Tories och Liberaldemokraterna – där kraftigt höjda årliga studieavgifter på upp till motsvarande 100 000 kronor ingår.

Landets universitetsminister David Willetts från Tories har beskrivit införandet av de nya avgifterna som "en progressiv reform".

Fakta: Studieavgifterna

Protesterna handlar om att en årlig studieavgift nu kan stiga till motsvarande knappt 65 000 kronor (6 000 pund), vilket i praktiken är tre gånger så mycket som nuvarande avgift. I vissa fall, då universiteten också garanterar studenter med svag ekonomi utbildningsplatser, kan studieavgiften för de övriga studenterna bli så hög som knappt 100 000 kronor (9 000 pund).

(TT)

London TT-AFP
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön