Studera med barn

Studera med barn – tips och råd

Ingen har missat att det råder babyboom i Sverige. Många unga föräldrar pluggar, så mycket som var femte student har barn. Här är tips på vad du bör tänka på om du har barn och vill plugga.

1. Planera din tid

Studier innebär oregelbundna arbetstimmar. Har man barn kan det därför vara lättare att studera än att jobba eftersom det inte finns några fasta tider. Det handlar om att planera sin tid effektivt och se till att utnyttja de stunder barnet sover eller är på dagis.

Vid grupparbeten är det viktigt att du tidigt pratar med de andra i gruppen om att du är förälder. Gör en ordentlig planering för era träffar och understryk vikten av att planeringen hålls eftersom du har svårare än övriga i gruppen att vara flexibel med tiderna.

Du har rätt att i god tid få information om ändringar i schemaläggningen och om det t ex kommer att förekomma resor i undervisningen.

2. Skaffa dig ett bra nätverk

Pluggar du med barn är det viktigt att ha så många som möjligt runt dig som du kan ta hjälp av om det behövs. Var inte rädd att fråga personer i din närhet t ex föräldrar och vänner om de kan tänka sig att ställa upp om det skulle behövas.

3. Tänk över ekonomin

Som student och förälder har du normalt inte rätt att få föräldrapenning från Försäkringskassan utan du får ta studiemedel precis som andra studenter. När du har barn har du dock rätt att få tilläggsbidrag från CSN, vilket innebär att du får en extra summa pengar beroende på hur många barn du har.

4. Kolla upp eventuella barnförbud

Ibland är det tillåtet att ta med små barn på föreläsningar, ibland inte. I vissa miljöer råder totalförbud, till exempel i labbmiljö. Kolla med institutionen vad som gäller för dina studier.

5. Kolla om barnpassning finns

Vissa universitet har barnpassning på universitetsområdet. Kontakta din studentkår för mer information om vad som gäller på ditt universitet. Har du möjlighet finns idag digitala tjänster som kan hjälpa dig om du behöver barnpassning. Yepstr är ett exempel på tjänst där du kan ta hjälp av ungdomar när tiden inte räcker till. Skapa ett konto och lägg upp din annons, för att på ett smidigt och säkert sätt komma i kontakt med en barnvakt i närheten. Andra liknande tjänster är nannypoppins.se och myNanny.se

6. Om barnet blir sjukt

När du studerar har du rätt att stanna hemma för vård av sjukt barn. Du har normalt inte rätt att få ersättning från Försäkringskassan för det, s k tillfällig föräldrapenning.

Senast uppdaterad: 30 apr 2021