Turen tog henne till Nobelfesten

Turen tog henne till Nobelfesten

Hedvig Helmersson är 22 år gammal och pluggar femte terminen på juristprogrammet i Lund. Förra året tog hon sig till Nobelfestligheterna på samma sätt som 220 studenter gör varje år: Lotteriet.

– Jag och min dåvarande pojkvän köpte några biljetter var. Några veckor senare fick vi ett brev om att han hade vunnit.

Det är Stockholms Studentkårers Centralorganisation, SSCO, som anordnar lotteriet. Lotterna kostar 50 kronor styck, du får köpa så många du vill och om du vinner får du köpa en biljett till Nobelfesten för 1 800 kronor.

– Det kostade sammanlagt ungefär 2 000 kronor. Det var absolut värt det! En sådan sak gör man bara en gång i livet. Vi fick vara med hela tiden. Man sitter ju med bland alla andra, studenterna ringar in de andra gästerna.

Hedvig berättar att hon och pojkvännen hade tur; de fick vara med under prisutdelningen i konserthuset. Hon kan inte säga vad som var bäst eftersom allt var bra.

– På dansen sprang alla ministrar och nobelpristagare runt. Vi pratade med fyra stycken nobelpristagare.

– Det är ännu festligare än vad jag hade sett på förhand i media. Efterfesten var jättekul, väldigt osvensk. Där fanns ju ingen media. De hade en chokladfontän, Mackmyra whisky och folk stod och rullade cigarrer. Och det var fler studenter där.

Hedvig rekommenderar andra studenter att köpa biljetter till Nobelfesten. Men i år har hon ändå inte köpt några biljetter till sig själv.

– Dels är det lite för dyrt att göra det igen, dels är det en sak man vill göra en gång. En häftig upplevelse.

Här hittar du lotterna:

Köp dina lotter inför Nobelfesten på nobellotteriet.org.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 29 sep 2015