04 sep 2012

Två jobb – framtidens nya arbete

Att ha två svar på frågan om vad man gör, krockar med urgamla ideal på den svenska arbetsmarknaden. Men det ger arbetsglädje, hälsa och personlig utveckling, enligt experterna. 

– Omväxling är positivt och innebär mindre tristess eftersom arbetet inte blir rutinartat. Med två jobb får man också möta flera olika människor och utveckla olika kompetenser hos sig själv, säger Nina Jansdotter, karriärcoach från Lund. 

Tiotusentals skåningar har mer än ett jobb att gå till under arbetsveckan. Nina Jansdotter möter många som valt att gå ner från heltid för att kunna göra något nytt, men också personer som måste ta flera jobb för att få ihop det ekonomiskt. 

– Det är ett växande fenomen som beror på att de fasta heltidsjobben har minskat, samtidigt som visstids- och tidsbegränsade anställningar ökat på arbetsmarknaden. Folk pusslar ihop olika anställningar allt mer, säger Nina Jansdotter.

Att ha två jobb samtidigt kan bidra till stress enligt forskare, men det beror på vilka jobb som kombineras, hur mycket man jobbar och om man kan kontrollera sin arbetssituation. Variationen från två jobb kan också betyda förbättrad hälsa. 

– Grundläggande arbetsmiljöforskning visar att människor har ett behov av variation i sitt arbete. Det minskar både förslitningsskador och ökar den personliga utvecklingen, säger Calle Rosengren, lektor i arbetsvetenskap vid Malmö högskola.

Ett bredare personligt nätverk, som lättare ger nya jobb i framtiden, är en annan effekt av två jobb. Men det krockar med de gamla idealen. 

– Att vara en hoppjerka var inget positivt förr i tiden, i stället skulle man ha en fast punkt. Nu måste vi vänja oss vid det nya och gilla läget eftersom många faktiskt inte kan välja ett fast och tryggt jobb, säger Nina Jansdotter.



Calle Berglund
Senast uppdaterad: 04 sep 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Generation Y vill utvecklas

Många unga medarbetare drivs av utveckling och lekfullhet på jobbet och är inte särskilt lojala sin arbetsgivare. Att satsa på kompetensutveckling av personal blir allt viktigare, inte minst när den nya ”generation Y” blir dominerande på arbetsmarknaden.  Unga arbetstagare drivs av utveckling och lekfullhet på jobbet och är inte lojala sin arbetsgivare på samma sätt som tidigare generationer. ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Mitt-i-karriärister ratar chefsjobb

Varannan person som befinner sig mitt i karriären är intresserad av att byta jobb. Men chefsskap prioriteras lågt. Folkuniversitetets undersökning som gjorts i samarbete med YouGov visar att det mitt-i-karriäristerna söker i yrkeslivet är nya kunskaper, personlig utveckling, högre lön och bättre balans mellan jobb och fritid. Hela 58 procent funderar på att byta jobb.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Hitta mentorn som ger dig skjuts i karriären

Genom att skaffa dig en mentor kommer du utvecklas både personligt och professionellt. Men hur går man tillväga för att hitta rätt mentor? Vi träffar Annette Lundfall och Julia Cornu för att prata mentorskap. Båda har lång erfarenhet av att jobba med mentorskap, Annette som affärsrådgivare på ALMI och ansvarig för deras mentorsprogram för företagare och Julia som utvecklare på Unionen med mångåri ...
Läs mer