Två lägenheter till 1 000 studenter

Antalet färdigbyggda studentbostäder föll som en sten i fjol och var bara drygt en tiondel av antalet året före. Redan är bostadsläget akut och studentorganisationerna kräver nationella och lokala stimulanser.

– Nu måste man gå från ord till handling. Man måste tillsätta de politiska åtgärder som krävs. Vi ska vara en kunskapsnation i Sverige, men att ha sådana här praktiska hinder som en enorm bostadsbrist är inte acceptabelt, säger Beatrice Högå, ordförande i Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att bara 125 studentbostäder byggdes klart i fjol. Det är ett mycket brant fall från de 1 172 bostäder som byggdes klart 2009. Drygt 83 000 nybörjare antogs på högskolan i fjol – alltså färdigställdes inte ens två nya lägenheter per tusen nya antagna.

– I ett land som Sverige ska det inte behöva vara så här, säger Högå.

Hon säger att politikerna måste ta krafttag och snarast sätta in subventioner, skattelättnader eller sänkt byggmoms för bygge av studentbostäder.

– Man måste nationellt göra påtryckningar för att visa att det här är en viktig fråga, men kommunerna måste också ta sitt ansvar.

Av de studentbostäder som blev klara i fjol byggdes 118 i Karlskrona och de övriga sju i Malmö. Det branta fallet i byggandet kommer i ett läge där bostadsbristen redan är enorm bland studenter, främst i Stockholm.

Fakta: Studentbostäder

I fjol byggdes 125 nya studentbostäder klara i Sverige – 118 i Karlskrona och 7 i Malmö.

2009 färdigställdes 1 172 nya studentbostäder i landet.

I fjol antogs 83 005 personer utan tidigare högskolestudier till universitet och högskolor.

Under perioden 1961–1979 färdigställdes i genomsnitt 1 350 nya studentbostäder per år.

Under perioden 1996–2009 färdigställdes i snitt 1 495 nya studentbostäder per år.

I fjol färdigställdes totalt 2 045 enrumslägenheter, medräknat icke studentbostäder, i nybyggda hyresfastigheter – den lägsta nivån på 22 år.


Källa: Statistiska centralbyrån

Relaterat

Sex tips: Så hittar du studentbostad

Guide: Här hittar du studentbostad

Tuff jakt på studentbostäder

TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019